Kuchnia zero waste. Nie wiesz, co zrobić z wytłoczyn po soku z marchwi? Ugotuj jesienną zupę!

Kuchnia zero waste. Nie wiesz, co zrobić z wytłoczyn po soku z marchwi? Ugotuj jesienną zupę!

Dodano: 
Zupa marchewkowo-dyniowa.
Zupa marchewkowo-dyniowa. Źródło:Shutterstock / Bessapics
Jeśli kochasz wyciskane z warzyw soki, z pewnością znasz ten problem. Co zrobić z pozostałych po tłoczeniu soku marchewkowych wiórków? My podpowiadamy: zupę!

Wytłoczyny z marchwi (inaczej wytłoki czy wiórki), które zostają po robieniu soków, są dla wielu osób kłopotliwe. Szkoda ich wyrzucić – w końcu tyle się mówi o zero waste, czyli po prostu niemarnowaniu żywności. Każdy, kto choć raz robił domowy sok z marchwi, wie, że wytłoczyn z marchewek zostaje dużo. Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj! Podpowiadamy przepis na danie błyskawiczne.

Jak zrobić zupę z wytłoczyn po soku marchewkowym?

Ta zupa jest zdrowa, pyszna, sycąca. W naszym przepisie, oprócz marchewki, są również wytłoczyny z selera. Sprawdzą się także te z korzenia pietruszki. Pamiętaj, że sztuka gotowania z resztek, albo inaczej kuchnia zero waste, stawia przede wszystkim na kreatywność. Nie masz dyni, która jest w przepisie? Zrób zupę stuprocentowo marchewkową!

Samą dynię – jeśli masz ochotę, możesz także przepuścić przez wyciskarkę do soku i wykorzystać do zupy jedynie wiórki. Jednak dodatek całej dyni do zupy, dodaje jej przyjemnej kremowości, więc zachęcamy, aby wypróbować tę wersję. Najmniej kłopotliwa dla niecierpliwych jest dynia Hokkaido – nie trzeba jej obierać ze skórki.

Jak doprawić zupę z marchewki?

Marchewka daje zupie charakterystyczną słodycz. My przełamujemy ją ostrością imbiru. Część dodajemy już przed samym miksowaniem zupy, aby ostrość imbiru była wyraźnie wyczuwalna. Jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz dodać jeszcze szczyptę chili, lub dodać świeże ostre papryczki na pierwszym etapie – czyli przesmażania składników.

Taką zupę marchewkowo-dyniową możesz podawać z grzankami. Możesz posypać ją żółtym serem, szczypiorkiem lub kolendrą, prażonymi ziarnami słonecznika lub dyni, albo skropić olejem z pestek dyni.

Przepis: Jesienna zupa z wytłoków marchewkowych

Kremowa zupa w duchu zero waste zrobiona z resztek po wyciskaniu soku z marchwi.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
8

Składniki

  • wytłoczyny z 6-8 marchewek i połówki selera
  • pół małej dyni Hokkaido (lub innej)
  • łyżka tartego, świeżego imbiru
  • czerwona cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • ok. 1 litr wody
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • mała śmietana 18 proc. (lub śmietanka roślinna - np. migdałowa lub owsiana)

Sposób przygotowania

  1. Podsmaż składnikiNa dnie garnka rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną cebulę, czosnek i część imbiru. Smaż, aż cebula lekko się zeszkli. Dorzuć pokrojoną w kostkę dynię i wytłoki z marchwi i selera. Smaż wszystko razem, mieszaj, aby się nie przypaliło.
  2. Przygotuj zupeZalej składniki wodą (jej ilość zależy od konsystencji zupy, jaką chcesz uzyskać). Gotuj ok. 15 minut (dynia musi być miękka). Dopraw solą, dolej śmietankę i dodaj resztę świeżego imbiru. Zmiksuj na gładki krem. Podawaj z grzankami.

Czytaj też:
Co zrobić z dyni? 6 wyjątkowych przepisów, w tym jeden tylko dla dorosłych
Czytaj też:
Zachowaj dynię na zimę. Jak zrobić puree z dyni w słoikach?