Szybkie, proste i dobre. Przepis na koperty z ciasta francuskiego z mozzarellą i pieczarkami

Szybkie, proste i dobre. Przepis na koperty z ciasta francuskiego z mozzarellą i pieczarkami

Dodano: 
Koperty z ciasta francuskiego.
Koperty z ciasta francuskiego.Źródło:Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Szukasz pomysłu na efektowne, ale proste w wykonaniu przekąski z ciasta francuskiego? Zrób chrupiące koperty z pieczarkami, serem i warzywami.

Ciasto francuskie zawsze dobrze mieć w lodówce. To sposób na niespodziewanych gości i zrobienie imprezowej przekąski w pół godziny, ale też wiele możliwości na przygotowanie pysznych przekąsek dla całej rodziny. Dziś proponujemy koperty z ciasta francuskiego z pieczarkami, serem mozzarella i warzywami.

Jak zrobić koperty z ciasta francuskiego?

Najprościej ciasto pokroić na równe kwadraty i po nałożeniu składników do środka złączyć ze sobą dwa przeciwległe rogi. Ważne, aby je dobrze skleić, bo inaczej mogą się rozejść w czasie pieczenia. W wersji dla tych, którzy lubią się bardziej „pobawić”, miejsce łączenia można zakryć kawałkiem ciasta wyciętym w dowolny, niewielki kształt (np. serduszko lub romb). Taki dodatkowy element najlepiej dodatkowo przykleić smarując ciasto rozmąconym jajkiem.

Co dodać do kopert z ciasta francuskiego?

Koniecznie wypróbuj nasz przepis na koperty z mozzarellą, pieczarkami, czerwoną cebulą i czerwoną papryką. To połączenie jest wyjątkowo smaczne, ale też efektowne, jeśli chodzi o wygląd przekąski. To jednak nie jest jedyna opcja, bo można tu puścić wodze fantazji, dodać ulubione składniki lub wykorzystać to, co akurat jest w lodówce. Może to być np. ser feta lub dowolny żółty ser, pomidorki koktajlowe (najlepiej przekroić je na połówki), liście szpinaku czy rukoli, pomidory suszone, kapary, oliwki (czarne lub zielone), grzyby shimeji (coraz częściej dostępne w marketach obok pieczarek) i cukinia. Koperty można doprawić tylko solą i pieprzem, ale można też wykorzystać ulubione zioła: np. rozmaryn, bazylię czy oregano.

Koperty z ciasta francuskiego.

Przepis: Koperty z ciasta francuskiego z pieczarkami

Szybka przekąska z pieczarkami, warzywami i serem mozzarella

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
8

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • ser mozzarella
  • 4-5 pieczarek
  • czerwona cebula
  • czerwona papryka
  • jajko i łyżka mleka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj składnikiCiasto francuskie pokrój na równe kwadraty. Pieczarki, cebulę, paprykę i ser mozzarella pokrój na plastry lub niewielkie kawałki.
  2. Zrób koperty z ciasta
    Zrób koperty z ciasta
    Każdy kwadrat ciasta posmaruj jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Na to układaj pieczarki, cebulę, ser i paprykę dopraw solą i pieprzem. Połącz ze sobą dwa przeciwległe rogi każdego kwadratu (jak na zdjęciu). Posmaruj z wierzchu resztą jajka.
  3. Upiecz ciasto
    Upiecz ciasto
    Piecz koperty zgodnie z zaleceniami na opakowaniu ciasta francuskiego (zwykle ok. 20-25 minut).

Czytaj też:
Szybkie i efektowne przekąski z ciasta francuskiego. Idealne na imprezę
Czytaj też:
Makowiec „na szybko”. Wystarczą dwa składniki