Jabłka smażone w cieście. Ich zrobienie zajmie ci pół godziny!

Jabłka smażone w cieście. Ich zrobienie zajmie ci pół godziny!

Dodano: 
Jabłka smażone w cieście.
Jabłka smażone w cieście. Źródło:Shutterstock / nelea33
Masz ochotę na deser albo po prostu: słodki posiłek na obiad czy kolację? Zrób jabłka w cieście! Wypróbuj nasz szybki i łatwy przepis.

Ich zrobienie jest proste, a jabłka w cieście z pewnością można zaliczyć do „comfort food” – jedzenia prostego i bardzo przyjemnego. Nie oszukujmy się, ze względu na smażenie to nie jest niskokaloryczne danie, ale w tym przypadku nie chodzi o przejmowanie się kaloriami. Do potrawy wybierz ulubione jabłka. Jeśli nie umiesz się zdecydować, to podpowiadamy, że dobrze sprawdzą się tu niezbyt twarde i lekko winne czy kwaskowe odmiany (np. szare renety czy championy).

Jak zrobić ciasto do smażenia jabłek?

Jabłka smażymy w klasycznym cieście naleśnikowym, które powinno być nieco gęstsze, niż na zwykłe naleśniki. Do ciasta możesz dodać odrobinę proszku do pieczenia, będzie wtedy bardziej puszyste, ale możesz pominąć ten składnik. Smak ciasta można podkręcić dodając do niego odrobinę cynamonu.

Jabłka najlepiej smażyć na oleju (rzepakowym lub winogronowym), ale można też do tego wykorzystać masło klarowane. Od razu po usmażeniu jabłka należy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Jak podawać smażone jabłka?

Smażone jabłka najlepiej smakują podawane od razu, na gorąco. W najprostszej wersji wystarczy je posypać cukrem pudrem, ale można je podawać także z innymi dodatkami: jogurtem, sosami owocowymi, syropem klonowym czy sosem czekoladowym. Gorące smażone jabłka można też podać z gałką lodów waniliowych.

Smażone jabłka mogą być deserem, ale też z powodzeniem mogą zastąpić jeden z posiłków (np. kolację lub drugie danie obiadowe) – to idealna opcja dla tych, którzy lubią czasem zjeść coś na słodko.

Przepis: Jabłka smażone w cieście naleśnikowym

Prosty deser lub słodki posiłek.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżka cukru lub cukier waniliowy
  • opcjonalnie: 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj ciasto i jabłkaWszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszaj w misce. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój owoce w dość grube plastry (okrągłe, z dziurką w środku)
  2. Smaż jabłkaJabłka maczaj w cieście i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Odsącz na papierowym ręczniku i podawaj od razu.

Czytaj też:
Jak zrobić karpatkę bez pieczenia? Najprostszy przepis na deserowy hit
Czytaj też:
Ciasto red velvet. Sprawdzony przepis na amerykański przebój