Ten grzyb smakuje jak kurczak. Jak zrobić nuggetsy z żółciaka siarkowego?

Ten grzyb smakuje jak kurczak. Jak zrobić nuggetsy z żółciaka siarkowego?

Dodano: 
Żółciak siarkowy
Żółciak siarkowy Źródło:Shutterstock / Heiko Kueverling
Idziemy o zakład, że gdyby kazano ci zamknąć oczy i spróbować nuggetsów z naszego przepisu, nigdy byś nie zgadł, że jesz grzyba. Nie bez powodu żółciak siarkowy nazywany jest kurczakiem z lasu albo krabem z lasu. Najczęściej można go znaleźć w maju i czerwcu.

Żółciak siarkowy jest jadalny po obróbce termicznej. Jego nazwa – żółciak siarkowy – nie brzmi zbyt apetycznie, stąd grzybiarze lubią o nim mówić po prostu grzyb-kurczak. I wcale nie chodzi o jego żółto-pomarańczowy kolor, ale przede wszystkim o smak, który do złudzenia przypomina białe mięso drobiowe.

Gdzie znaleźć żółciaka siarkowego?

Żółciaka siarkowego nie pomylisz z żadnym innym grzybem. Charakterystyczne, mięsiste kapelusze łatwo dostrzec nawet z daleka. Rośnie zwykle na pniach drzew liściastych, można go spotkać nawet w miejskich parkach. Dla drzew to grzyb chorobotwórczy. Atakuje głównie wierzby, drzewa owocowe, dęby i brzozy. Grzyb występuje w naszym klimacie od kwietnia do października, ale najczęściej można go spotkać wiosną. Jeśli zaatakuje drzewo, zwykle pojawia się na nim w kolejnych latach.

Żółciak siarkowy (Laetiporus sulphureus) znany jest także jako huba siarkowa, huba żółta czy żagiew Rostafińskiego.WAŻNE: zbieraj tylko młode grzyby. Te starsze są zwyczajnie niezjadliwe: mają teksturę i smak... tektury.

Jak przyrządzić żółciaka siarkowego?

Przyrządzając żółciaka siarkowego, trzeba przestrzegać jednej zasady: grzyba trzeba najpierw obgotować i nigdy nie jeść go na surowo, ponieważ surowy jest trujący. Jak długo gotować żółciaka siarkowego? Jeśli pokroisz go na mniejsze kawałki, wystarczy ok. 10-15 minut. Jeśli gotujesz całe grzyby, gotuj ok. 20-25 minut. Wodę należy potem odlać.

Z obgotowanego żółciaka można zrobić nuggetsy, takie jak z naszego przepisu, ale to nie jest jedyna możliwość. Obgotowane grzyby możesz dodać do wegetariańskich gulaszy i sosów albo zrobić z nich pasztet (np. z dodatkiem kaszy jaglanej). Można je też po prostu obsmażyć z dodatkiem ulubionych przypraw. Obgotowanego żółciaka siarkowego można także zamarynować.

Przepis: Nuggetsy z żółciaka siarkowego

Pyszne i sycące nuggetsy z „grzyba kurczaka”.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • kilka młodych żółciaków siarkowych
  • jajko
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • pół szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj grzybyŻółciaki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj w wodzie ok. 15 minut.
  2. Zrób nuggetsyUgotowane kawałki grzyba odsącz, dopraw solą i pieprzem i poczekaj, aż ostygną. Rozgrzej olej na patelni. W osobnych naczyniach uszykuj mąkę, roztrzepane jajko i bułkę tartą. Kawałki grzyba obtaczaj kolejno: w mące, jajku i bułce tartej i kładź na rozgrzany olej. Smaż na złoto.
  3. Zaserwuj danie
    Zaserwuj danie
    Gorące nuggetsy podawaj od razu – np. z ulubionymi sosami i keczupem.

Czytaj też:
Domowy syrop z kwiatów akacji. Dobry do herbaty, pomoże przy problemach z nerkami
Czytaj też:
Sprawdzony przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Niezastąpiony przy infekcjach

Źródło: odzywianie.wprost.pl