Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste i nie zajmie dłużej, niż 10 minut. To idealny deser na letnie dni. Ciasto jest pełne soczystych i aromatycznych jagód.
Jak zrobić ciasto jogurtowe z jagodami?
Ciasta na bazie jogurtu zawsze się udają. To jogurt (można go zastąpić kefirem) sprawia, że ciasto ładnie wyrasta, a jednocześnie pozostaje wilgotne. Ważnym elementem w przepisie jest ubicie całych jajek z cukrem. Na tę czynność warto poświęcić ok. 5 minut. Można to zrobić ręcznie, ale najprościej wykorzystać mikser lub blender z końcówką do ubijania. Masa powinna być jasna, puszysta, a cukier się rozpuścić. Potem wystarczy już tylko dodać do masy jajecznej resztę składników, krótko wymieszać (nawet łyżką), dodać jagody, włożyć do piekarnika i cierpliwie czekać.
RADA: W przepisie można zastąpić olej roztopionym masłem (ważne, aby nie było gorące). Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Owoce po prostu wystarczy wyłożyć na ciasto. Nie trzeba niczego do nich dodawać, ale można je wymieszać z połową kubka ostudzonego błyskawicznego kisielu – poeksperymentuj i wybierz swoją ulubioną wersję tego deseru.
Jak podawać ciasto jagodowe?
Ciasto jagodowe z tego przepisu nie potrzebuje żadnych ekstradodatków. Jest pyszne samo w sobie i prostota jest tu naszym zdaniem jego największym atutem. Jeśli chcesz, możesz gotowe i przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Można je podawać udekorowane świeżymi jagodami i zielonymi listkami świeżej mięty albo melisy. Ciepłe ciasto jagodowe można podać w towarzystwie gałki lodów waniliowych.
Przepis: Ciasto jogurtowe z jagodami
Proste ciasto z sezonowych owoców.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 8
Składniki
- 300-400 g jagód
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- duże opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 330-350 g)
- 1/2 szklanki oleju
- opcjonalnie: cukier puder do posypania ciasta
Sposób przygotowania
- Ubij jajkaCałe jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę (najprościej zrobić to mikserem). Dodaj ekstrakt waniliowy.
- Przygotuj masęMąkę wymieszaj z proszkiem i sodą. Dodaj do masy jajecznej razem z olejem i jogurtem. Wymieszaj krótko (aż do połączenia składników).
- Upiecz ciastoJagody umyj i osusz. Ciasto wyłóż na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Na wierzchu wysyp jagody. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
Czytaj też:
Choroba nieumytych jagód. Jak myć owoce, aby uniknąć problemów ze zdrowiem?Czytaj też:
Najprostsze lody z truskawek z dwóch składników. Możesz jeść bez wyrzutów sumienia