Puszyste placki z jagodami. Idealne na letnie śniadanie

Puszyste placki z jagodami. Idealne na letnie śniadanie

Dodano: 
Racuchy
Racuchy Źródło:Shutterstock / Justyna Troc
Nie masz czasu na pracochłonne jagodzianki, pierogi czy pieczenie ciast? Ten przepis na placki z jagodami jest dla ciebie.

Są idealnie puszyste i mocno jagodowe. Są tacy, którzy mówią, że smakują lepiej, niż tradycyjne jagodzianki. Można je jeść na zimno i można na ciepło. To świetna opcja na letnie śniadanie, ale nie tylko. Jak zrobić placki z czarnymi jagodami?

Placki z jagodami na jogurcie

W naszym przepisie ważnym dodatkiem jest jogurt naturalny. To on sprawia, że finalnie placuszki są miękkie, ładnie wyrośnięte i puszyste. W przepisie można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone owoce.

Ale warto wiedzieć, że to nie jest jedyny sposób na placki z jagodami. Jeśli masz swój ulubiony przepis na słodkie placuszki – śmiało dodaj do niego jagody i gotowe! W naszym przepisie śmiało możesz zastąpić jogurt naturalny kefirem lub maślanką. Jeśli lubisz bardziej słodkie placki, a nie chcesz używać cukru, dodaj mocno dojrzałego banana (możesz go zmiksować z połową szklanki jogurtu, kefiru lub mleka). Do placków możesz też dodać inne owoce. Nadają się tu np. borówki, czarne i czerwone porzeczki. Większe owoce, jak na przykład truskawki, pokrój na mniejsze kawałki.

Jak podawać placki z jagodami?

Można zajadać się nimi prosto z patelni tuż po usmażeniu. W najprostszej wersji posyp je cukrem pudrem i podaj z garścią świeżych jagód. Do takich placków pasuje też śmietana, a wersji deserowej możesz podać gorące placuszki z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną. Koniecznie udekorowane świeżymi owocami. Takie placuszki dobrze smakują też na zimno. Możesz śmiało je zabrać na wakacyjną wędrówkę czy wyjazd za miasto.

Przepis: Placki z jagodami

Puszyste placuszki z sezonowymi owocami

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • szklanka jogurtu naturalnego
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • cukier waniliowy
  • szklanka jagód
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Zrób ciastoSkładniki na ciasto wymieszaj energicznie łyżką lub trzepaczką. Na koniec dodaj umyte i osuszone jagody i delikatnie wymieszaj.
  2. Smaż plackiNa patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Nakładaj ciasto porcjami i smaż na złoto z obu stron. Gotowe odsącz na ręczniku papierowym.

Czytaj też:
Zmiksuj kefir i jeszcze dwa składniki. Ten napój zadziała jak miotełka dla jelit
Czytaj też:
Jagodzianki z dużą ilością jagód. Sprawdzony przepis

Źródło: odzywianie.wprost.pl