Ceviche z łososiem i mango. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”

Ceviche z łososiem i mango. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”

Dodano: 
Ceviche z łososiem i mango
Ceviche z łososiem i mango Źródło:WPROST.pl / Robert Stachnik
To danie lekkie, odświeżające i proste do przygotowania. – Ceviche z łososiem zrobicie dosłownie w 15 minut – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował świeżą sałatkę z łososiem i mango specjalnie dla „Wprost”.

Ceviche to nic innego, jak rodzaj sałatki z owocami morza lub świeżymi rybami. – Jesteśmy dzisiaj w Ameryce Południowej, choć oczywiście ceviche jest znane także w Europie. Wykorzystujemy tu surowe ryby, dlatego tak ważny jest dodatek cytrusów, które nam ścinają białko. My w naszym daniu dodajemy sok z limonki, ale może to być też np. owoc yuzu albo cytryna – tłumaczy Leszek Wodnicki.

Jak zrobić ceviche z łososiem?

Jak podkreśla Leszek Wodnicki w ceviche ważne jest równoważenie smaków. Stąd obok kwaśnego soku limonki, słodkie mango i ostre chili. – Sekretem dania jest dodatek mango, które nadaje tu wyjątkowej świeżości, ale zwróćcie też uwagę na sos. To tylko trzy składniki, a efekt jest niesamowity! – mówi kucharz. Taki sos można wykorzystać również do innych dań. – Gdybym miał go wykorzystać np. do sałatek, dodałbym jeszcze nieco oliwy. I uważajcie, bo ten sos jest ostry – mówi Leszek Wodnicki.

W przepisie wykorzystujemy składniki, które można kupić na stoiskach z kuchniami świata. To trawa cytrynowa, słodkie wino ryżowe czy sól morska w płatkach (sól Maldon), którą na koniec doprawiamy danie.

Przepis: Ceviche z łososiem i mango

Sałatka z łososiem i mango, podawana z wyjątkowym sosem z chili.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Południowoamerykańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • Na ceviche:
  • 200 g surowego łososia pokrojonego w kostkę
  • mango pokrojone w kostkę
  • łodyga cienko pokrojonej trawy cytrynowej
  • czerwone chili pokrojone w drobną kostkę
  • łyżka posiekanego cienko szczypiorku
  • łyżka oleju sezamowego
  • sok limonki
  • sól Maldon
  • Na sos:
  • sok z 2 limonek
  • 1 czerwone chili
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki mirinu (słodkie wino ryżowe)
  • Do dekoracji:
  • rzodkiewka
  • mikroliście lub kiełki

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj składniki
    Uszykuj składniki
    Sól Maldon, którą wykorzystujemy w przepisie, to morska sól w płatkach.
  2. Uszykuj rzodkiewkę
    Uszykuj rzodkiewkę
    Pokrój w cienkie plasterki rzodkiewkę i włóż do zimnej wody.
  3. Wymieszaj składniki ceviche
    Wymieszaj składniki ceviche
    Łososia, mango, pokrojoną w cieniutkie plasterki trawę cytrynową, posiekany szczypiorek, chili, olej sezamowy i sok z limonki wymieszaj dokładnie w misce.
  4. Zrób sos
    Zrób sos
    Składniki na sos (chili, mirin, sok z limonek) zmiksuj w blenderze.
  5. Zaserwuj danie
    Zaserwuj danie
    Wyłóż ceviche na talerz i polej dookoła sosem. Udekoruj plasterkami rzodkiewki i mikroliśćmi.

Leszek Wodnicki i jego danie

Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.

Czytaj też:
Jedz taką sałatkę na mocne kości. Sekretem jest dodatek odpowiedniego sera
Czytaj też:
Tatar z łososia z awokado i ryżem. Leszek Wodnicki dla „Wprost”

Źródło: Odżywianie WPROST.pl