Choć zwykle jemy je na surowo, albo w postaci przecierów, to warto wiedzieć, że pomidory można także upiec. Pieczenie sprawia, że mają intensywny smak i aromat.
Jak upiec pomidory?
W najprostszej wersji wystarczy polać pomidory oliwą oraz doprawić solą i pieprzem. Ale jeśli dodasz jeszcze jeden składnik – gwarantujemy – wyjdą doskonałe. To cukier, najlepiej trzcinowy. – Cukier jest tu cichym bohaterem. Sprawi, że pomidory lekko się skarmelizują, a ich smak nie będzie płaski. Bardzo polecam taki sposób – tłumaczy Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef.
Pomidory najlepiej piec w temperaturze 200 st. Celsjusza przez ok. 20-30 minut. Do pieczenia można wykorzystać pomidory bez skórki. Aby obrać łatwo pomidory, należy je kolejno sparzyć w gorącej wodzie i zahartować w zimniej.
Do czego wykorzystać pieczone pomidory?
Pieczone pomidory mogą być dodatkiem do letnich sałatek, świetnie pasują do serów. Ale z tak przygotowanych pomidorów można też zrobić aromatyczny sos albo zupę. Wystarczy zmiksować je z dodatkiem bulionu i innych ulubionych składników (np. czosnku, papryczki chili czy świeżych listków bazylii). Pieczenie z dodatkiem cukru sprawi, że cała potrawa będzie miała intensywny, pomidorowy smak. Pieczone pomidorki można zjeść zarówno na zimno, jak i na ciepło.
My przypominamy przepis Leszka Wodnickiego na włoską burratę z dodatkiem pieczonych pomidorów. Do zrobienia tego dania można wykorzystać zarówno żółte, jak i czerwone pomidory. To sycąca, a zarazem lekka przystawka, którą w letnie dni, można potraktować jako główny posiłek.
Przepis: Burrata z konfitowanymi pomidorami i olejem bazyliowym
Proste i zdrowe danie.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
- 200 g sera burrata (2 serki)
- 500 g żółtych pomidorków ananasowych
- listki tymianku
- liście świeżej bazylii i nasturcji
- olej bazyliowy
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- cukier trzcinowy
Sposób przygotowania
- Przygotuj pomidory
- Odcedź serek
- Zaserwuj danie
Czytaj też:
Smażysz cebulę? Dodaj ten jeden składnik, a wyjdzie idealnaCzytaj też:
Tortilla z cukinią i pomidorkami. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”