Jak upiec pomidory? Dodaj jeden składnik, a wyjdą idealne

Jak upiec pomidory? Dodaj jeden składnik, a wyjdą idealne

Dodano: 
Pieczone pomidory
Pieczone pomidory Źródło:WPROST.pl / Robert Stachnik
Pieczone pomidory? Jak najbardziej! Można zajadać się nimi solo, ale przede wszystkim są świetnym dodatkiem do innych dań. Aby wyszły idealne, dodaj do nich ten składnik.

Choć zwykle jemy je na surowo, albo w postaci przecierów, to warto wiedzieć, że pomidory można także upiec. Pieczenie sprawia, że mają intensywny smak i aromat.

Jak upiec pomidory?

W najprostszej wersji wystarczy polać pomidory oliwą oraz doprawić solą i pieprzem. Ale jeśli dodasz jeszcze jeden składnik – gwarantujemy – wyjdą doskonałe. To cukier, najlepiej trzcinowy. – Cukier jest tu cichym bohaterem. Sprawi, że pomidory lekko się skarmelizują, a ich smak nie będzie płaski. Bardzo polecam taki sposób – tłumaczy Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef.

Pomidory najlepiej piec w temperaturze 200 st. Celsjusza przez ok. 20-30 minut. Do pieczenia można wykorzystać pomidory bez skórki. Aby obrać łatwo pomidory, należy je kolejno sparzyć w gorącej wodzie i zahartować w zimniej.

Do czego wykorzystać pieczone pomidory?

Pieczone pomidory mogą być dodatkiem do letnich sałatek, świetnie pasują do serów. Ale z tak przygotowanych pomidorów można też zrobić aromatyczny sos albo zupę. Wystarczy zmiksować je z dodatkiem bulionu i innych ulubionych składników (np. czosnku, papryczki chili czy świeżych listków bazylii). Pieczenie z dodatkiem cukru sprawi, że cała potrawa będzie miała intensywny, pomidorowy smak. Pieczone pomidorki można zjeść zarówno na zimno, jak i na ciepło.

My przypominamy przepis Leszka Wodnickiego na włoską burratę z dodatkiem pieczonych pomidorów. Do zrobienia tego dania można wykorzystać zarówno żółte, jak i czerwone pomidory. To sycąca, a zarazem lekka przystawka, którą w letnie dni, można potraktować jako główny posiłek.

Przepis: Burrata z konfitowanymi pomidorami i olejem bazyliowym

Proste i zdrowe danie.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 200 g sera burrata (2 serki)
  • 500 g żółtych pomidorków ananasowych
  • listki tymianku
  • liście świeżej bazylii i nasturcji
  • olej bazyliowy
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • cukier trzcinowy

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj pomidory
    Przygotuj pomidory
    W naczyniu do zapiekania umieść obrane ze skórki pomidory (aby obrać łatwo pomidory, należy je kolejno sparzyć w gorącej wodzie i zahartować w zimniej). Pokrojone w ćwiartki pomidory doprawić solą, pieprzem, cukrem i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 - 220 stopni C na 30 minut. Ostudź.
  2. Odcedź serek
    Odcedź serek
    Ser burrata odsącz na sitku.
  3. Zaserwuj danie
    Zaserwuj danie
    Na talerzu ułóż w okręgu upieczone pomidory. Następnie na środku ułóż burratę i skrop olejem bazyliowym. Udekoruj listkami bazylii, nasturcji i tymianku. Dopraw solą i pieprzem.

Czytaj też:
Smażysz cebulę? Dodaj ten jeden składnik, a wyjdzie idealna
Czytaj też:
Tortilla z cukinią i pomidorkami. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”

Źródło: Odżywianie WPROST.pl