Naleśniki bez mąki. Dla osób uczulonych na gluten i nie tylko

Naleśniki bez mąki. Dla osób uczulonych na gluten i nie tylko

Dodano: 
Naleśniki bez mąki
Naleśniki bez mąki Źródło: Pexels
Czy wyobrażasz sobie przygotowanie naleśników bez dodatku mąki? To możliwe. Są pyszne, miękkie i doskonale nadają się do faszerowania. Możesz podać je na słodko, z owocami, serem lub w wersji wytrawnej. Wypróbuj sprawdzony przepis.

Mąka pszenna, z której przygotowuje się tradycyjne naleśniki to produkt, który wyklucza z diety coraz więcej osób. Ze względu na zawartość glutenu (mieszaniny białek roślinnych) nie powinny jej spożywać osoby, które mają alergię na ten produkt, chorzy na celiakię i nieceliakalną nadwrażliwość na gluten (NCNG). Mąkę pszenną zastępują też innymi produktami osoby, które stosują modną obecnie dietę keto, eliminującą spożycie węglowodanów.

Naleśniki można zrobić z serka

W przepisie na „naleśniki bez mąki” zamiast tego produktu dodajemy ser mascarpone. To tłusty ser, który jest dobrym źródłem wapnia korzystnie działającego na układ kostny oraz witamin z grupy B wspierających układ nerwowy. Ważnym składnikiem są też jajka, które powinny być dobrej jakości, najlepiej ekologiczne. Stanowią one cenne źródło białka, witamin i innych ważnych składników odżywczych.

Przepis: Naleśniki bez mąki

Wyjątkowo miękkie i smaczne.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki mascarpone (36 g)
  • 3 łyżki masła (30 g)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżka oleju do smażenia (10 g)

Sposób przygotowania

  1. Zblenduj składnikiJajka, mascarpone, miękkie masło i opcjonalnie przyprawy zmiksować lub zblendować na gładką masę.
  2. Rozgrzej olejNa patelni należy rozgrzać olej i wylewać porcję ciasta, poruszać patelnią by jednolicie się rozlało po jej powierzchni.
  3. Usmażyć naleśnikiSmażyć około 2 minut, a następnie delikatnie obracać na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty. Naleśniki powinny być delikatnie przyrumienione.
  4. Podawać świeżeNajlepiej podawać świeże. Można podawać z dżemem, serem, owocami lub wytrawnym farszem.

Z czym jeść naleśniki?

Naleśniki to danie, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Doskonale smakują na ciepło, ale też na zimno. Pomysłów, z czym je podać jest bardzo dużo, zarówno w wersji „na słodko” jak i wytrawnej. Naleśniki można posypać cukrem, cukrem pudrem lub polać sosem, choć najczęściej podaje się je z nadzieniem. Tym którzy lubią słodkie smaki, proponujemy przygotowanie naleśników:

  • z dżemem lub domowymi konfiturami,
  • z jabłkowym musem z cynamonem,
  • z białym serem, śmietaną i cynamonem,
  • z serkiem waniliowym i sezonowymi owocami,
  • z twarożkiem i musem malinowym,
  • z czekoladą,
  • z kajmakiem.

Do najbardziej popularnych wersji naleśników „na słono” należą:

  • ze szpinakiem i serem feta,
  • z wędzonym łososiem,
  • z pieczarkami,
  • z grzybami,
  • z kapustą i grzybami,
  • z mielonym mięsem, pomidorami, fasolą i kukurydzą.

Czytaj też:
Jabłkowy mus z cynamonem bez cukru. Idealny na zdrowy deser
Czytaj też:
Zapomnijcie o klasycznych naleśnikach. Ten dodatek sprawi, że wyjdą o wiele lepsze

Źródło: Odżywianie WPROST.pl