Mąka pszenna, z której przygotowuje się tradycyjne naleśniki to produkt, który wyklucza z diety coraz więcej osób. Ze względu na zawartość glutenu (mieszaniny białek roślinnych) nie powinny jej spożywać osoby, które mają alergię na ten produkt, chorzy na celiakię i nieceliakalną nadwrażliwość na gluten (NCNG). Mąkę pszenną zastępują też innymi produktami osoby, które stosują modną obecnie dietę keto, eliminującą spożycie węglowodanów.
Naleśniki można zrobić z serka
W przepisie na „naleśniki bez mąki” zamiast tego produktu dodajemy ser mascarpone. To tłusty ser, który jest dobrym źródłem wapnia korzystnie działającego na układ kostny oraz witamin z grupy B wspierających układ nerwowy. Ważnym składnikiem są też jajka, które powinny być dobrej jakości, najlepiej ekologiczne. Stanowią one cenne źródło białka, witamin i innych ważnych składników odżywczych.
Przepis: Naleśniki bez mąki
Wyjątkowo miękkie i smaczne.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 4 jajka
- 3 łyżeczki mascarpone (36 g)
- 3 łyżki masła (30 g)
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżka oleju do smażenia (10 g)
Sposób przygotowania
- Zblenduj składnikiJajka, mascarpone, miękkie masło i opcjonalnie przyprawy zmiksować lub zblendować na gładką masę.
- Rozgrzej olejNa patelni należy rozgrzać olej i wylewać porcję ciasta, poruszać patelnią by jednolicie się rozlało po jej powierzchni.
- Usmażyć naleśnikiSmażyć około 2 minut, a następnie delikatnie obracać na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty. Naleśniki powinny być delikatnie przyrumienione.
- Podawać świeżeNajlepiej podawać świeże. Można podawać z dżemem, serem, owocami lub wytrawnym farszem.
Z czym jeść naleśniki?
Naleśniki to danie, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Doskonale smakują na ciepło, ale też na zimno. Pomysłów, z czym je podać jest bardzo dużo, zarówno w wersji „na słodko” jak i wytrawnej. Naleśniki można posypać cukrem, cukrem pudrem lub polać sosem, choć najczęściej podaje się je z nadzieniem. Tym którzy lubią słodkie smaki, proponujemy przygotowanie naleśników:
- z dżemem lub domowymi konfiturami,
- z jabłkowym musem z cynamonem,
- z białym serem, śmietaną i cynamonem,
- z serkiem waniliowym i sezonowymi owocami,
- z twarożkiem i musem malinowym,
- z czekoladą,
- z kajmakiem.
Do najbardziej popularnych wersji naleśników „na słono” należą:
- ze szpinakiem i serem feta,
- z wędzonym łososiem,
- z pieczarkami,
- z grzybami,
- z kapustą i grzybami,
- z mielonym mięsem, pomidorami, fasolą i kukurydzą.
Czytaj też:
Jabłkowy mus z cynamonem bez cukru. Idealny na zdrowy deserCzytaj też:
Zapomnijcie o klasycznych naleśnikach. Ten dodatek sprawi, że wyjdą o wiele lepsze