Tatar z gravlaxa. To prawdopodobnie najpiękniejsze danie, jakie jedliście

Tatar z gravlaxa. To prawdopodobnie najpiękniejsze danie, jakie jedliście

Dodano: 
Tatar z gravlaxa
Tatar z gravlaxa Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Jeśli Skandynawowie usłyszą „gravlax”, od razu wiedzą, o co chodzi. – To po prostu marynowana ryba. Ja proponuję zrobić z niej tatar podany z typowo polskimi dodatkami, ale też z akcentem azjatyckim, bo mamy tu kimchi – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na gravlaxa specjalnie dla „Wprost”

– To nie jest danie, które zrobicie w pięć minut, ale naprawdę warto, szczególnie jeśli szykujecie przyjęcie. Ja przetestowałem już na gościach i cóż mogę powiedzieć: zwariowali na punkcie gravlaxa w tym wydaniu – mówi Leszek Wodnicki.

Tatar z gravlaxa. Jak zrobić gravlaxa?

– Gravlax to przysmak doskonale znany w Skandynawii. To po prostu marynowana ryba. Tu marynujemy łososia w burakach, dzięki czemu ryba zyskuje nie tylko smak, ale i wyjątkowy kolor – mówi kucharz. Ważne: marynowanie ryby trwa trzy dni, dlatego zrobienie dania trzeba zaplanować wcześniej.

Jak dodaje Leszek Wodnicki, jedna z osób, które miały okazję próbować tatar w tym wydaniu, nazwała go... dekonstrukcją botwinki. – To ze względu na to, że mamy tu i buraki, i zakwas z buraków, i naszą polską maślankę. Ale tak naprawdę to danie to połączenie smaków z różnych części świata, bo obok łososia w wersji skandynawskiej i polskich akcentów w postaci buraków i maślanki, mamy tu też kimchi. To kapusta dodaje daniu ostrości i charakteru – wyjaśnia Leszek Wodnicki.

Przepis: Tatar z gravlaxa i buraków z kimchi, maślanką i zakwasem buraczanym

Wyjątkowa przystawka według przepisu Leszka Wodnickiego.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • Gravlax:
  • 700 g filetu z łososia (ze skórą, bez ości)
  • 150 g soli kamiennej
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 duży surowy burak
  • 50 ml alkoholu
  • 1 łyżeczka świeżo startego pieprzu
  • Tatar:
  • dwa średniej wielkości upieczone buraki
  • 100 g kimchi
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 100 g kawioru, np. z łososia
  • mikroliście do dekoracji
  • liście szczawiu do dekoracji
  • 100 ml maślanki
  • 50 ml zakwasu z buraka
  • 50 ml oleju smakowego (tu: koperkowego)
  • 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj gravlaxa
    Przygotuj gravlaxa
    Łososia umyj. Sól wymieszaj z cukrem. Buraka obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Pojemnik o wielkości większej od płatu łososia wyłóż folią spożywczą i układaj równomiernie starte buraki. Łososia skrop alkoholem i posypuj kolejno: pieprzem, solą z cukrem. Filety łososia ułóż na burakach (skórą do góry). Owiń szczelnie folią i pod obciążeniem wstaw do lodówki na 3 dni. Przed podaniem umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Uszykuj składniki
    Uszykuj składniki
    Głównym składnikiem jest gravlax, którego należy przygotować wcześniej.
  3. Pokrój łososia
    Pokrój łososia
    Łososia pokrój w kostkę.
  4. Pokrój resztę składników
    Pokrój resztę składników
    Do łososia dodaj pokrojone buraki, drobno pokrojone kimchi i szczypiorek. Wlej olej. Dopraw sokiem z kimchi. Dokładnie wszystkie wymieszaj.
  5. Zrób maślankę
    Zrób maślankę
    Maślankę wymieszaj z zakwasem z buraków
  6. Nałóż danie
    Nałóż danie
    Aby efektownie podać danie, wykorzystaj dwa ringi. Dociśnij tatara i ostrożnie wyjmij ringi.
  7. Dodaj maślankę
    Dodaj maślankę
    Dookoła polej maślanką z zakwasem i skrop olejem koperkowym.
  8. Udekoruj danie
    Udekoruj danie
    Udekoruj danie kawiorem i mikroliśćmi.

Leszek Wodnicki

Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.

Czytaj też:
Nadziewane i smażone kwiaty cukinii. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”
Czytaj też:
Tortilla z cukinią i pomidorkami. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”

Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl