Nadziewane i smażone kwiaty cukinii. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”

Nadziewane i smażone kwiaty cukinii. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”

Dodano: 
Smażone kwiaty cukinii
Smażone kwiaty cukinii Źródło:WPROST.pl / Robert Stachnik
Korzystajcie z kwiatów cukinii, bo to ostatni moment, kiedy są jeszcze dostępne – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na smażone kwiaty cukinii specjalnie dla „Wprost”.

Smażone i nadziewane kwiaty cukinii to – można powiedzieć – cukiniowy klasyk. – W większości przepisów do nadzienia daje się ser ricotta, ja proponuję kremowy ser kozi, który jest bardziej wyrazisty. Oprócz tego w nadzieniu jest parmezan i pietruszka. Ni trzeba go już solić – mówi Leszek Wodnicki.

Kwiaty cukinii smażone w tempurze

Kluczowe w przygotowaniu kwiatów cukinii jest usunięcie z wnętrza kwiatów pręcika – ma on gorzki smak i może zepsuć całe danie. W swoim przepisie Leszek Wodnicki wykorzystuje gotową tempurę (można ją znaleźć w marketach na półkach z azjatycką żywnością), ale takie ciasto można zrobić także samemu. – Wystarczy mąka pszenna, odrobina mąki kukurydzanej, środek spulchniający, czyli w tym przypadku proszek do pieczenia oraz zimna woda. Niektórzy dają do tempury samą mąkę pszenną. Ważne, aby ciasto nie było zbyt gęste – mówi kucharz.

Tagliatelle z cukinii

– Smażone kwiaty wystarczy odsączyć z tłuszczu i trzeba od razu podawać. Moja propozycja to podanie ich z tagliatelle z młodej cukinii. Taki cukiniowy makaron robi się błyskawiczne, wystarczy pokroić cukinię przy pomocy obieraczki na paski i krótko przesmażyć – mówi Leszek Wodnicki.

Przepis: Nadziewane kwiaty cukinii smażone w tempurze z makaronem tagliatelle z cukinii

Nadziewane i smażone kwiaty cukinii to efektowna i pyszna przekąska. W tym przepisie Leszek Wodnicki dodatkowo podbija cukiniowy smak tagiatelle z cukinii.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 10 kwiatów cukinii
  • 150 g kremowego sera koziego
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • trochę tartego parmezanu
  • 200 g gotowej tempury
  • 350 ml wody
  • 6 sztuk młodych cukinii
  • olej do smażenia na głębokim tłuszczu
  • pieprz i sól
  • oliwa
  • mikroliście lub kiełki do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj składniki
    Uszykuj składniki
    Kwiaty cukinii powinny być świeże, do zrobienia makaronu najlepiej wybrać małe, młode cukinie.
  2. Przygotuj masę serową
    Przygotuj masę serową
    Do miski dodaj ser kozi, parmezan, drobno posiekane listki natki pietruszki. Wymieszaj.
  3. Nadziewaj kwiaty
    Nadziewaj kwiaty
    Usuń pręciki z wnętrza kwiatów cukinii. Ostrożnie napełnij kwiaty masą serowa. Pójdzie łatwiej, jeśli poprosisz o pomoc drugą osobę, która pomoże rozłożyć listki kwiatów. Nadziane kwiaty lekko zwiń u góry.
  4. Przygotuj tempurę, rozgrzej olej
    Przygotuj tempurę, rozgrzej olej
    Przygotuj tempurę – do miski dodaj tempurę i wodę, a następnie wymieszaj wszystko na gładką masę. W garnku lub głębokim rondlu rozgrzej olej. Olej powinien mieć temperaturę 175 stopni C. Sprawdź to kuchennym termometrem.
  5. Zrób tagliatelle z cukinii
    Zrób tagliatelle z cukinii
    Cukinię pokrój obieraczką do warzyw na cienkie plasterki i smaż krótko na oliwie. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Zanurzaj kwiaty w tempurze
    Zanurzaj kwiaty w tempurze
    Zanurzaj kwiaty cukinii w całości w misce z tempurą. Pamiętaj, że ciasto nie może być zbyt gęste, powinno dokładnie oblepiać kwiaty, ale zarazem swobodnie spływać.
  7. Smaż kwiaty
    Smaż kwiaty
    Kwiaty w cieście wkładaj delikatnie do oleju Smaż nie więcej niż 2-3 kwiaty równocześnie, inaczej mogą się posklejać. Kiedy kwiaty się przyrumienią, wyłów je i odłóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  8. Zaserwuj danie
    Zaserwuj danie
    Kwiaty cukinii ułóż na tagiatelle z cukinii i udekoruj mikroliśćmi. Podawaj od razu.

Smażone kwiaty cukinii

Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.

Czytaj też:
Spaghetti z cukinii z pesto i rybą. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”
Czytaj też:
Smażysz cebulę? Dodaj ten jeden składnik, a wyjdzie idealna

Źródło: Odżywianie WPROST.pl