Pomidorówka z czerwona soczewicą smakuje lepiej niż z ryżem. Przepis

Pomidorówka z czerwona soczewicą smakuje lepiej niż z ryżem. Przepis

Dodano: 
Pomidorówka z dodatkiem czerwonej soczewicy
Pomidorówka z dodatkiem czerwonej soczewicy 
Pomidorówka to jedna z najpopularniejszych polskich zup, którą tradycyjnie podaje się z ryżem lub makaronem. Doskonałym pomysłem jest zastąpienie tych dodatków czerwoną soczewicą. Taka zupa jest nie tylko pyszna i zdrowa, ale też bardziej sycąca.

Zupę pomidorową z dodatkiem soczewicy można ugotować na bulionie lub mięsnym wywarze, ale doskonale smakuje również przygotowana z samych warzyw. Czerwona soczewica ma delikatny, lekko słodkawy smak doskonale komponujący się z pomidorami, które stanowią główny składnik zupy. Ważne jest, że przed ugotowaniem nie trzeba jej wcześniej moczyć w wodzie. Przed włożeniem do garnka należy natomiast przepłukać ją pod bieżącą wodą. Gotuje się ok.10-15 minut.

Zupę z czerwoną soczewicą można doprawić tradycyjnie, wtedy smakiem przypomina tradycyjną pomidorówkę lub poeksperymentować z przyprawami, które nadają jej bardziej oryginalnego, orientalnego smaku. Wystarczy dodać do niej szczyptę kurkumy, chilli cayenne i starty świeży imbir.

Przepis: Pomidorówka z czerwoną soczewicą

Możesz doprawić ją na dwa sposoby.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 1/2 litra passaty pomidorowej
  • 2/3 szklanki czerwonej soczewicy (około 15 dag)
  • 3 marchewki średniej wielkosci
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula średniej wielkości
  • kawałek selera (około 5-7 dag)
  • por - tylko biała część
  • 4 szklanki wody
  • 4 łyżki oleju
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • opcjonalnie: odrobina kurkumy, chili cayenne, 1 cm. utartego świeżego imbiru

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj warzywa i podsmaż na patelniObierz marchewkę, pietruszkę i seler. Pokrój w drobną kostkę (o boku około 1/2 cm). Z pora usuń wierzchnie liście, pokrój na cienkie plastry. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj wszystkie warzywa, smaż przez minutę, cały czas mieszając.
  2. Podduś warzywa w garnkuWarzywa przełóż do garnka, wlej wodę, postaw na ogniu. Gotuj 5-7 minut, aż warzywa nieco zmiękną.
  3. Dodaj pomidory i soczewicęDodaj przecier pomidorowy i soczewicę. Dopraw zupę solą i pieprzem lub innymi przyprawami. Dokładnie wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu, bardzo często mieszając, aż soczewica będzie miękka, ale jeszcze nieco chrupiąca (ok. 10 minut).
  4. Odstaw na kilka minut garnekGarnek zestaw z ognia i pozwól smakom przez kilka minut „dojrzeć”. Zupę podawaj udekorowaną listkami bazylii lub natki pietruszki.

Pomidorówka z dodatkiem czerwonej soczewicy jest niezwykle pożywna

Czerwona soczewica zawiera dużo białka roślinnego (w 1 filiżance soczewicy jest go ok. 17,8 g), węglowodany złożone i zdrowe tłuszcze, ale też cenny błonnik, który przyspiesza odchudzanie i daje na długo uczucie sytości. W jednej filiżance soczewicy jest go aż 15 gramów. Pokrywa 44 proc. zalecanego dziennego spożycia błonnika dla mężczyzn i 53 proc. dla kobiet. Czerwona soczewica jest też dość kaloryczna (100 g ma 125 kcal), ale ze względu na niski indeks glikemiczny (IG 30) hamuje uczucie głodu i stabilizuje poziom glukozy we krwi. Dlatego zalecana jest dla osób będących na dietach redukujących wagę. Bez obaw mogą włączyć ją do swojego jadłospisu osoby z cukrzycą i insulinoopornością.

Dlaczego warto jeść czerwoną soczewicę?

Czerwona soczewica jest dobrym źródłem witamin, zwłaszcza tych z grupy B (w tym w witaminy B6, kwasu pantotenowego i tiaminy), które korzystnie działają na układ nerwowy. Znajdziemy w niej wiele cennych dla organizmu minerałów: żelazo, magnez, potas, fosfor oraz miedź. Regularne spożywanie tego warzywa korzystnie wpływa na pracę serca i wzmacnia układ odpornościowy. Ponadto ten rodzaj soczewicy zawiera również fitoskładniki, tzw. izoflawony, które wykazują silne właściwości przeciwutleniające i zapobiegają wystąpieniu nowotworów oraz innych chorób przewlekłych. Jedzenie czerwonej soczewicy poprawia też kondycję skóry.

Czytaj też:
Nasiona roślin strączkowych – rodzaje, wartości odżywcze, kto powinien z nich zrezygnować
Czytaj też:
Kiedy solić fasolę? Odpowiedź może być zaskakująca

Źródła:

  • Świetlikowska K., Kazimierczak R., & Wasiak-Zys G. Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2008
  • Odżywianie WPROST.pl