Włoski ser i pieczone pomidorki. Sekretem przepisu są dodatki

Włoski ser i pieczone pomidorki. Sekretem przepisu są dodatki

Dodano: 
Ricotta z pieczonymi pomidorkami, bazylią i miodem
Ricotta z pieczonymi pomidorkami, bazylią i miodem Źródło:WPROST.pl / Robert Stachnik
Kremowa ricotta, pomidorki i proste dodatki. – To danie bardzo lekkie i świeże, można je traktować jak sałatkę – mówi kucharz Leszek Wodnicki, który przygotował przepis specjalnie dla „Wprost”.

Włoski ser i pomidory to połączenie idealne. Tu mamy kremową ricottę i pieczone pomidorki koktajlowe. To danie może być przystawką, ale można je też zjeść na lekką kolację, albo w towarzystwie dobrej bagietki – śniadanie. – To jest szybkie i proste danie, ale trzeba zarezerwować sobie czas na upieczenie pomidorków. W tym przepisie pieczemy je jedynie w 120 stopniach, ale przez godzinę – tłumaczy Leszek Wodnicki.

Ricotta z pomidorkami. Leszek Wodnicki: Sekretem są dodatki

Choć danie to tylko kilka składników, jego smak może zaskoczyć. – Sekretem są dodatki. Chrupiąca posypka z panko, aromatyczne zioła, oliwa i miód – wylicza Leszek Wodnicki. Jak podkreśla, przygotowanie całości jest banalnie proste.

Samo panko, czyli azjatycką panierkę, można śmiało zastąpić zwykłą bułką tartą. – Po prostu bułka będzie miała nieco inną teksturę, ale nasze danie będzie tak samo dobre. Ważne, aby usmażyć ją na złoto z masłem i oliwą – radzi kucharz. Jeśli nie macie oliwy bazyliowej, do wykończenia dania można wykorzystać zwykłą oliwę.

Przepis: Ricotta z pieczonymi pomidorkami, bazylią i miodem

Prosta przystawka z włoskiego sera i kolorowych pomidorków.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
1 godz. 15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz, cukier
  • oliwa
  • masło
  • kilka gałązek tymianku
  • 50 g panierki panko lub bułki tartej
  • 500 g sera ricotta
  • 4 łyżeczki miodu
  • kilka listków bazylii
  • olej bazyliowy
  • mikroliście lub kiełki

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj pomidory
    Przygotuj pomidory
    Piekarnik rozgrzej do temperatury 120 st.C. Pomidorki przekrój na pół. Posypać delikatnie solą, pieprzem i cukrem. Oliwę wymieszaj z listkami tymianku i skrop delikatnie pomidorki.
  2. Upiecz pmidory
    Upiecz pmidory
    Piecz pomidory przez godzinę. Po tym czasie je ostudź.
  3. Usmaż panko
    Usmaż panko
    Na patelni rozpuść masło z oliwą. Smaż panko (lub bułkę tartą) na złoty kolor.
  4. Przygotuj danie
    Przygotuj danie
    Na talerz wyłóż ricottę i upieczone pomidorki. Polej miodem, skrop oliwą i posyp panko.
  5. Udekoruj danie
    Udekoruj danie
    Udekoruj danie listkami bazylii, mikroliśćmi i skrop oliwą bazyliową.

Ricotta z pieczonymi pomidorkami, bazylią i miodem

Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.

Czytaj też:
Przystawka mocy. Tylko trzy składniki i 15 minut. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”
Czytaj też:
Tortilla z cukinią i pomidorkami. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”

Źródło: Odżywianie WPROST.pl