Pyszna wątróbka drobiowa z cebulą. Tego przepisu zawsze używa moja babcia. Polecam!

Pyszna wątróbka drobiowa z cebulą. Tego przepisu zawsze używa moja babcia. Polecam!

Dodano: 
Wątróbka z cebulką
Wątróbka z cebulką Źródło:freepik/ autor: Freepik
Wątróbka drobiowa z cebulą to pomysł na prosty i stosunkowo tani obiad. Jeśli zrobicie ją według naszego sprawdzonego przepisu – gwarantujemy, że każdy poprosi o dokładkę.

Wątróbka drobiowa z cebulką to pyszne i sycące danie, które cieszy się dużą popularnością w naszym kraju. Przyrządza się je poprzez podsmażenie kawałków wątróbki drobiowej razem z cebulą na patelni lub w garnku. Ta potrawa jest nie tylko smaczna, ale też bogata w składniki odżywcze. Wątróbka drobiowa jest doskonałym źródłem białka, witamin z grupy B, żelaza i innych składników mineralnych, które są ważne dla zdrowia. Z kolei dodatek cebuli nadaje jej wyjątkowego smaku i aromatu.

Jak zrobić wątróbkę drobiową z cebulą? Przepis

Istnieje wiele wariantów przygotowania wątróbki drobiowej z cebulką – od prostych, tradycyjnych przepisów po te bardziej wyszukane z dodatkiem różnych przypraw czy sosów. My proponujemy klasyczną recepturę z babcinego przepiśnika.

Przepis: Wątróbka drobiowa z cebulką

Wątróbka przygotowana w ten sposób jest cudownie miękka i bardzo aromatyczna.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Liczba porcji
4

Składniki

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 4 łyżki stołowe mąki
  • pół łyżeczki pieprzu
  • szczypta soli
  • 100 ml wody
  • 75 ml oleju

Sposób przygotowania

  1. Przygotujcie wątróbkęNajpierw oczyśćcie wątróbkę z błonek, następnie opłuczcie ją dokładnie pod bieżącą wodą i osuszcie na papierowym ręczniku.
  2. Podsmażcie cebulkęObierzcie cebulę i pokrójcie ją w półpierścienie. Tak pokrojoną cebulę wrzućcie na gorący tłuszcz i smażcie do momentu, aż się zeszkli. Później odłóżcie cebulkę do osobnego naczynia, a tłuszcz po smażeniu zachowajcie na później.
  3. Podsmażcie wątróbkęW dużym talerzu rozsypcie warstwę mąki i obtoczcie w niej wątróbkę drobiową. Następnie smażcie ją na tym samym oleju, na którym wcześniej smażyliście cebulkę. Gdy będzie już rumiana – posypcie ją solą i pieprzem oraz podlejcie niewielką ilością wody. Dodajcie też podsmażoną wcześniej cebulkę oraz łyżkę mąki.
  4. Podduście lekko wątróbkęWątróbka z cebulką powinna dusić się na patelni jeszcze przez około 5 minut. W międzyczasie mieszajcie wątróbkę tak, by sos się całkowicie zredukował.

Wątróbka z cebulą – o czym trzeba pamiętać?

Bardzo ważne jest, by pamiętać o tym, że wątróbka drobiowa powinna być posolona dopiero na samym końcu gotowania – tuż przed podaniem. W przeciwnym razie wyjdzie twarda i „gumowata”. Z kolei, żeby pozbyć się jej lekko goryczkowatego smaku – możecie wymoczyć ją wcześniej w mleku. Najpierw należy oczyścić ją z błon, pokroić na mniejsze kawałki i zalać mlekiem. Całość musicie moczyć tak przez co najmniej godzinę – dzięki temu będzie o wiele delikatniejsza, bardziej miękka, ale też mniej gorzka.

Innym sposobem na pozbycie się goryczki z wątróbki jest sok z cytryny – należy zanurzyć mięso w litrze wody wymieszanej z sokiem z połowy cytryny. Powinniście ją moczyć w tym płynie przez minimum godzinę (warto jednak robić to jak najdłużej).

Jak podawać wątróbkę drobiową – inne pomysły

Przygotowanie wątróbki z cebulką nie jest jedyną opcją. Wątróbka drobiowa świetnie nadaje się do przyrządzenia pasztetu. Można ją zmiksować z dodatkami, takimi jak masło, cebula, zioła i przyprawy, a następnie piec w foremce na pasztet. Duszenie wątróbki w aromatycznym sosie z warzywami, ziołami i przyprawami to kolejna smaczna opcja podania tego dania.

Wątróbkę można również dodać do sałatki. Smażona wątróbka drobiowa, pokrojona na mniejsze kawałki, nada jej ciekawego smaku. Doskonale komponuje się na przykład z karmelizowaną gruszką i awokado. Możecie też przyrządzić kaczkę faszerowaną wątróbką, Jeśli z kolei walczycie z nadprogramowymi kilogramami – spróbujcie przygotować wątróbkę w wersji dietetycznej. Jest tak samo smaczna, jak klasyczna wersja, jednak możecie jeść ją bez wyrzutów sumienia. Koniecznie wypróbujcie też sprawdzony patent na wątróbkę – dzięki temu będzie smakować naprawdę wyjątkowo.

Czytaj też:
Rozgrzewająca zupa z boczniaków. Robię ją zawsze w dużym garnku, bo znika błyskawicznie
Czytaj też:
Czy parówki można mrozić? Niektórzy z was mogą być zaskoczeni

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl