Placki ziemniaczane zyskały szerokie grono miłośników. Każdy fan tego dania ma swój patent na jego przygotowanie. Klasyczna wersja potrawy bazuje na tartych ziemniakach, jajkach, mące i pokrojonej drobno cebuli. Będę was jednak namawiać do tego, byście na chwilę zeszli z utartych kulinarnych szlaków i spróbowali „ulepszyć” tradycyjną recepturę. Nie trzeba wprowadzać do niej żadnych skomplikowanych modyfikacji. Wystarczy dodać jeden łatwo dostępny składnik. Ta drobna zmiana robi ogromną różnicę.
Co dodać do placków ziemniaczanych, by wzbogacić ich smak?
Istnieje wiele sposobów na ulepszenie placków ziemniaczanych. Jedni dodają do nich rozgnieciony czosnek, drudzy kiełbasę, a jeszcze inny żółty ser. Tym razem chciałabym wam polecić inny składnik – twaróg. Dzięki niemu danie zyskuje niezwykle ciekawy, niecodzienny smak. Jednocześnie staje się bardziej sycące. Już niewielka porcja wystarczy, by zaspokoić głód i zmniejszyć ryzyko podjadania między posiłkami. To ważne, zwłaszcza dla osób, które chcą ograniczyć spożycie słonych przekąsek czy słodyczy. Placki ziemniaczane z twarogiem, znane w Bieszczadach jako bandurjanki, z pewnością przypadną do gustu nie tylko miłośnikom kuchni wegetariańskiej. Zobaczcie, jak je przygotować.
Przepis: Placki ziemniaczane z twarogiem
To danie jest świetną alternatywą dla klasycznych placków. Gdy go spróbujecie, z pewnością będzie często gościć na waszych stołach.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 10
Składniki
- 300 g ziemniaków
- 100 g twarogu
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
- 1 cebula
- 20 g mąki pszennej
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówObierzcie małą cebulę i pokrójcie ją w drobną kostkę. Usuńcie skórkę z ziemniaków, upewnijcie się, że nie mają żadnych „czarnych oczek” i zetrzyjcie je na tarce o średnich oczkach. Rozdrobnijcie twaróg.
- Łączenie składnikówCebulę, ziemniaki i twaróg, wymieszajcie z mąką, jajkiem i przyprawami.
- Smażenie plackówNakładajcie po łyżce masy ziemniaczanej na rozgrzany olej i smażcie z obu stron do momentu, aż placki ziemniaczane zyskają złoty kolor.
Inne mniej znane dodatki do placków ziemniaczanych
Jeśli lubicie eksperymentować z przepisami i udoskonalać klasyczne receptury, możecie dodać do placków ziemniaczanych nie tylko twaróg, ale również inne mniej standardowe składniki, na przykład: szczypiorek, startą cukinię, suszone pomidory, a nawet jabłka. Wszystko zależy od waszych osobistych preferencji. Przełamywanie kulinarnych schematów bywa bardzo inspirujące i rozwija kreatywność. Nie przejmujcie się zbytnio ewentualnymi wpadkami. Gotowanie powinno sprawiać radość. Dzięki niej nawet najprostsze danie smakuje jak te serwowane w najlepszej restauracji.
Bandurjanki – wskazówki
Przepis na placki ziemniaczane z twarogiem, czyli bandurjanki, jest prosty. Zrobienie potrawy nie wymaga dużego doświadczenia ani specjalistycznego sprzętu. Jeśli jednak przygotowujecie tę potrawę po raz pierwszy, przyda wam się kilka wskazówek. Najważniejsza zasada dotyczy zachowania odpowiednich proporcji między tartymi ziemniakami a twarogiem. Warto trzymać się reguły 3:1 (na 300 gramów warzyw przypada około 100 g sera). Nie przesadzajcie też z ilością cebuli i przypraw. Te składniki nie powinny dominować w daniu. Mają jedynie podkreślić jego smak.
Czytaj też:
Zawsze źle robiłam placki ziemniaczane. Wyszły obłędnie puszyste, gdy zmieniłam 1 rzeczCzytaj też:
Placki ziemniaczane bez piekarnika i patelni. Gotowe w kilka minut