Kotlety ziemniaczane to danie, które nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając do masy ziemniaczanej np. świeże lub suszone zioła oraz faszerując kotlety np. podsmażonymi pieczarkami z cebulką, mięsem mielonym lub kiszoną kapustą. Ja robię kotlety ziemniaczane z dodatkiem startego na tarce żółtego sera, który sprawia, że są wyraziste w smaku i mają kremową konsystencję.
Przepis: Kotlety ziemniaczane
To prosty sposób na zrobienie pysznego obiadu z wykorzystaniem ziemniaków, również tych, które zostały z wczorajszego obiadu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki startego żółtego sera
- 3 łyżki klarowanego masła
- 1 łyżeczka oregano
- 1 szklanka bułki tartej
- 4 łyżki oleju do smażenia
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówZiemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Ugotowane ziemniaki odcedź na sitku lub durszlaku i pozostaw do przestudzenia. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła klarowanego. Zeszklij cebulę na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodaj do zeszklonej cebuli czosnek i smaż 1-2 minuty, ciągle mieszając. Przed dodaniem do ziemniaków możesz ostudzoną i odsączoną z nadmiaru tłuszczu cebulę z czosnkiem zmiksować na jednolitą masę.
- Łączenie składników i przyprawianiePrzestygnięte ziemniaki przeciśnij przez praskę i przełóż do dużej miski. Dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem, żółty ser, oregano, mąkę i 2 całe jajka. Wymieszaj składniki ręką lub łyżką. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej mąki lub startego żółtego sera. Gotową masę ziemniaczaną dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Formowanie i panierowanie kotletówZ masy ziemniaczanej uformuj kulę, a następnie pokrój ją na 4 części. Z każdej części ciasta uformuj wałek. Odkrawaj niewielkie kawałki i formuj podłużne kotlety ziemniaczane. Każdy kotlet ziemniaczany dokładnie obtocz w bułce tartej.
- SmażenieNa patelni rozgrzej olej (olej możesz zastąpić klarowanym masłem). Smaż kotlety ziemniaczane na średnim ogniu do momentu, aż będą miały złoty kolor. Gotowe kotlety odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
Kotlety ziemniaczane podawaj gorące z dodatkiem ulubionego sosu oraz surówki.
Kotlety ziemniaczane – przydatne wskazówki
Kotlety ziemniaczane możesz przygotować również z ziemniaków, które zostały z dnia poprzedniego.
Jeżeli chcesz zrobić kotlety ziemniaczane z nadzieniem (np. ze smażonych pieczarek), to uformuj z porcji ciasta gruby placek, ułóż na jego środku farsz, a następnie zawiń brzegi ciasta ziemniaczanego i uformuj podłużny kotlet. Do kotletów ziemniaczanych możesz podać nie tylko ulubiony sos (ja często decyduję się na kremowy sos pieczarkowy), ale także np. mięsny gulasz oraz warzywną potrawkę. No i oczywiście obowiązkowo jakąś pyszną surówkę. Polecam pasującą moim zdaniem do każdego dania surówkę z marchewki z dodatkiem ziół.
Jeżeli do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodasz pokruszony twaróg i świeży koperek, to kotlety ziemniaczane będą przypominały w smaku pierogi ruskie. Takie kotlety z ziemniaków doskonale smakują z kwaśną śmietaną.
Czytaj też:
Kiedyś unikałam ziemniaków i makaronów na diecie. Nie wiedziałam, że dzięki nim można schudnąćCzytaj też:
Takie ziemniaki zawierają w sobie groźną truciznę. Mąż aż krzyknął, jak zobaczył, że po nie sięgam