Jajka po benedyktyńsku to doskonała propozycja np. na weekendowe śniadanie. Po raz pierwszy jadłam je kilka lat temu w czasie wyjazdu do Gdańska. Od tamtej pory to moje ulubione śniadanie z jajkami w roli głównej. To danie składa się z połówek bułki, na których kładę po kawałku podsmażonego wędzonego boczku lub szynki. Na to nakładam jajka ugotowane w koszulkach – białko musi być ścięte, a żółtko miękkie i wypływające się po przekłuciu. Całość zalewa się sosem holenderskim. Dzięki takim składnikom jajka po benedyktyńsku mają bogaty smak.
Choć nie brakuje „sprawdzonych” sposobów na jajka w koszulkach, to niektóre z nich są dość kontrowersyjne. Polegają na przykład na gotowaniu surowych jajek w folii spożywczej. Czasami najprostsze rozwiązania są najskuteczniejsze. Idealne jajka w koszulkach przygotujesz, dodając do wody, w której będą się gotowały, sól lub ocet. Poznaj przepis na jajka Benedykta i ciesz się iście królewskim śniadaniem.
Przepis: Jajka po benedyktyńsku (jajka Benedykta)
Jajka po benedyktyńsku to popularne danie śniadaniowe w kuchni amerykańskiej.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 4 duże jajka
- 2 bułki kajzerki
- 8 plasterków chudego boczku
- ocet spirytusowy
- sól
Na sos holenderski:
- 1 kostka masła
- 4 żółtka
- cytryna
- sól i biały pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie sosu holenderskiegoPrzygotuj mały rondelek i roztop w nim masło, uważając, żeby się nie przypaliło. Jeżeli na powierzchni stopionego masła utworzyła się piana, to przecedź tłuszcz przez drobne sitko. Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij na parze – w rondelku zagotuj wodę i ustaw na nim odporną na działanie wysokiej temperatury szklaną lub metalową miskę. Dno miski nie może dotykać powierzchni wody; woda nie powinna mocno wrzeć. Ubijaj żółtka do momentu, aż staną się puszyste i zwiększą swoją objętość. Do ubitych żółtek wlej masło cienkim strumieniem, nie przerywając mieszania. Mieszaj sos do momentu, aż zgęstnieje. Gęsty sos dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Jeżeli nie lubisz specyficznego smaku białego pieprzu, to użyj świeżo zmielonego pieprzu czarnego lub pieprzu kolorowego.
- Smażenie boczkuBoczek pokrój na cienkie plasterki i usmaż na suchej patelni. Jeżeli jest bardzo chudy, to posmaruj patelnię odrobiną oleju. Idealny boczek do jajek po benedyktyńsku powinien być zrumieniony i chrupiący.
- Podgrzanie kajzerekBułki kajzerki przekrój na pół – otrzymasz 4 kawałki pieczywa. Podgrzej bułki w tosterze lub opiekaczu.
- Gotowanie jajek w koszulkachW garnku zagotuj około 1 litr wody i dodaj 2 łyżki octu spirytusowego oraz szczyptę soli. Zmniejsz moc palnika – woda powinna delikatnie się gotować. Zanim przystąpisz do gotowania, wybij jajko do miseczki lub filiżanki. Każde jajko gotuj osobno. Metalową lub drewnianą łyżką zamieszaj wodę z octem, tworząc wir. W jego środek delikatnie wlej wybite jajko. Jajko w koszulce jest gotowe, gdy białko się zetnie. Czas gotowania średniej wielkości jajka to około 3-4 minuty. Ugotowane jajko wyjmij z wrzątku za pomocą sitka lub łyżki cedzakowej, by odsączyć wodę.
- Łączenie składnikówNa talerzu ułóż podgrzaną bułkę. Na pieczywie połóż podsmażony boczek i jajko w koszulce. Polej wierzch jajka sosem holenderskim.
Jajka po benedyktyńsku podawaj na ciepło. Możesz przed podaniem posypać potrawę posiekanym szczypiorkiem lub cebulką dymką, ewentualnie podawać z różnymi kiełkami lub sałatą.
Jaj zrobić idealne jajka po benedyktyńsku? Przydatne wskazówki
Jajka po benedyktyńsku wymagają nieco wprawy. Aby sprawnie wykonać wszystkie czynności, warto wcześniej przygotować sobie wszystkie składniki. W czasie podgrzewania wody, w której będą gotowane jajka, możesz podsmażyć bekon i przygotować sos holenderski, który najlepiej smakuje podawany od razu po przygotowaniu.
Bułki kajzerki to zamiennik oryginalnych bułek śniadaniowych typu English muffin, które nie są dostępne w każdym sklepie, a są elementem oryginalnego przepisu na Eggs Benedict. Kajzerki możesz zastąpić wytrawnymi bułkami maślanymi lub podgrzanym w tosterze pieczywem tostowym. Boczek możesz zastąpić bekonem lub szynką, która nadaje się do podsmażenia na patelni np. szynką parmeńską.
Czytaj też:
Trzy nietypowe pomysły na jajka. Na liście jajko na chmurceCzytaj też:
Dietetyk mówi, ile jajek podczas Wielkanocy mogą zjeść osoby z podwyższonym cholesterolem