Rozdrabniam krakersy i łączę je z roztopionym masłem. Poznaj mój patent na szybki mazurek na ostatnią chwilę

Rozdrabniam krakersy i łączę je z roztopionym masłem. Poznaj mój patent na szybki mazurek na ostatnią chwilę

Dodano: 
Łączenie krakersów z masłem
Łączenie krakersów z masłem Źródło:Nature, food, landscape, travel / Getty Images
Przygotowania do Wielkanocy pochłaniają wiele energii. Gdy chcę zaoszczędzić trochę czasu, sięgam po przepis na czekoladowy mazurek ze spodem z krakersów. Jest pyszny, a w dodatku nie wymaga wiele pracy. Poznaj mój patent na wielkanocne ciasto na ostatnią chwilę.

Wielkanoc zapasem, a człowiek zastanawia się, w „co ręce włożyć”. Trzeba upiec ciasta i szynkę, przygotować pasztet, zrobić ostatnie porządki. Lista zadań do wykonania jest bardzo długa. Znasz tę sytuację z autopsji? Mnie przedświąteczny czas zawsze przyprawiał o ból głowy. Na szczęście znalazłam sposób, by nieco ułatwić sobie życie. Robię wielkanocne słodkości, które wymagają minimalnego wysiłku, i dają wielki efekt. Jedną z nich jest czekoladowy mazurek ze spodem z krakersów.

Jak zrobić czekoladowy mazurek na ostatnią chwilę?

Uwielbiam czekoladowego mazurka nie tylko za jego smak. Urzeka mnie również to, że jest banalnie prosty w przygotowaniu i pozwala zaoszczędzić mi sporo energii. Nie wymaga włączania piekarnika. Wystarczy sprawnie działająca lodówka. Nie trzeba też zagniatać ciasta. Deser w zasadzie „robi się sam”, a ja w tak zwanym międzyczasie mogę upiec szynkę albo podszykować inne wielkanocne smakołyki.

Przepis: Czekoladowy mazurek bez pieczenia

Świetnie smakuje i nie wymaga wiele pracy. To idealne ciasto dla zabieganych

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
6

Składniki

Na spód:

  • 200 g krakersów
  • 100 g masła

Na masę:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 150 gorzkiej czekolady
  • 20 g masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie spoduNajpierw rozpuść 100 g masła. Następnie wrzuć krakersy do kielicha blendera i dodaj kakao. Zblenduj całość. Powstały proszek połącz z roztopionym masłem i zagnieć masę na spód, Umieść ją w foremce wysmarowanej masłem. Wstaw całość do lodówki na 30 minut.
  2. Robienie masyW czasie, gdy spód mazurka się chłodzi, zrób masę do ciasta. Wrzuć do rondelka czekoladę, wlej śmietanę, dodaj pozostałą część masła Doprowadź całość do wrzenia. Mieszaj, dopóki składniki dobrze się nie połączą i nie utworzą jednolitej masy.
  3. Łączenie spodu i masyPrzestudzoną masę wylej na wychłodzony spód. Wstaw mazurka do lodówki na co najmniej godzinę. Na koniec udekoruj ciasto wedle uznania.

Czekoladowy mazurek – wskazówki

Przedstawiony przepis możesz dowolnie zmodyfikować zgodnie ze swoimi potrzebami i upodobaniami, na przykład zastąpić krakersy herbatnikami (doskonale sprawdzą się zarówno te maślane, jak i pełnoziarniste) albo innymi ulubionymi ciasteczkami (warto połączyć je ze zmielonymi orzechami). Jeśli nie masz pod ręką gorzkiej czekolady, użyj mlecznej. Możesz dodać do masy odrobinę soli (dzięki temu bardziej wyeksponujesz jej słodycz). Dobrze sprawdzi się też ekstrakt z wanilii i cynamon.

Jak udekorować czekoladowego mazurka?

Puść wodze fantazji i wykorzystaj składniki, które lubisz najbardziej, na przykład lukier, bakalie, wiórki kokosowe, kawałki czekolady, migdały, pistacje, kolorowe posypki itp. Dekorowanie deseru może być świetną okazją do zabawy z dziećmi i spędzenia czasu razem. Pamiętaj tylko o jednej istotnej kwestii – ciasto musi być dobrze schłodzone, zanim przystąpisz do jego ozdabiania. Powinno spędzić w lodówce minimum 60 minut (najlepiej dwie godziny).

Czytaj też:
Robię spód mazurka z nietypowej mąki. Dzięki temu jest zdrowszy niż inne ciasta
Czytaj też:
Dodaję płatki owsiane do mazurka wielkanocnego. Chrupią aż miło, a ciasto błyskawicznie znika ze stołu

Źródło: Odżywianie WPROST.pl