Jajecznica po francusku to absolutna petarda. Ma niezwykle delikatną, wręcz aksamitną konsystencję. Jest pyszna, a w dodatku szybka i prosta w przygotowaniu, Zrobisz ją w mniej niż 20 minut z kilku ogólnie dostępnych składników. Produkty są zwyczajne, ale sposób przyrządzania jajecznicy już do typowych nie należy. Odbiega od „standardów” przyjętych dla tego typu dań. Zobacz, na czym polega różnica.
Jak zrobić jajecznicę po francusku?
Wbrew pozorom przygotowanie jajecznicy po francusku nie jest ani skomplikowane, ani pracochłonne. Wystarczy połączyć ze sobą żółtka, masło i pianę z białek, a całość doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Duże znaczenie ma natomiast kolejność dodawania poszczególnych składników. Sprawdź, co zrobić krok po kroku.
Przepis: Jajecznica po francusku
Francuska wersja jajecznicy to idealna propozycja na śniadanie. Nie wymaga dużego nakładu pracy. Dodaje energii, a jednocześnie świetnie smakuje.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 3 jajka
- 20 g zimnego masła
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówWybij żółtka i białka do dwóch oddzielnych misek. Z białek ubij lekką pianę, a żółtka roztrzep za pomocą widelca.
- Robienie jajecznicyRoztop połowę masła na patelni. Wlej białka i podsmażaj je do momentu aż zaczną lekko przywierać do dna patelni. Cały czas je mieszaj. Następnie dodaj żółtka i poczekaj aż lekko się zetną. Potem zdejmij patelnię z palnika i wymieszaj jajka z pozostałą częścią masła. Dopraw do smaku.
To właśnie piana z białek i masło sprawiają, że jajecznica po francusku zyskuje charakterystyczną kremową konsystencję. Te dodatki wpływają również pozytywnie na inne walory dania. Tłuszcz jest bowiem nośnikiem smaku i aromatu.
Z czym podawać francuską jajecznicę?
Jajecznica po francusku świetnie komponuje się z wieloma różnymi dodatkami. Można ją serwować na przykład z:
- pieczywem – bagietką, chlebem, grzankami itp.,
- wędliną – możesz wykorzystać jajecznicę jako nadzienie do roladek z szynki konserwowej,
- warzywami – pomidorkami koktajlowymi, zblanszowanym szpinakiem, natką pietruszki itp.
Jajecznica po francusku świetnie będzie smakować również ze szczypiorkiem i bekonem. Dzięki tym dodatkom danie zyska element chrupkości. Tak naprawdę wszystko zależy od tego, co najbardziej lubisz. Najlepiej potrawa smakuje na ciepło. Dobrze jest podać ją na stół od razu po przygotowaniu.
Czytaj też:
Fit jajecznica to mój sposób na pyszne i błyskawiczne śniadanie podczas diety. Koniec z szorowaniem patelniCzytaj też:
Przygotowałam rodzinie oszukaną jajecznicę. Nikt się nie zorientował, że nie ma w niej jajek