Ewa Wachowicz robi kaszankę z grilla inaczej niż wszyscy. Jej przepis nie ma sobie równych

Ewa Wachowicz robi kaszankę z grilla inaczej niż wszyscy. Jej przepis nie ma sobie równych

Dodano: 
Przysmaki na grillu
Przysmaki na grillu Źródło:Vladyslav Danilin /Getty Images
Majówka to czas grillowania. Na ruszt często trafia nie tylko kiełbasa, ale również kaszanka. Ewa Wachowicz przygotowuje ją inaczej niż wszyscy. Zanotujcie przepis.

Kaszanka z grilla cieszy się dużą popularnością, zwłaszcza w czasie majówki. Każdy ma swój sposób na przygotowanie tego przysmaku. Zwykle na stołach króluje wersja z podsmażaną cebulką i ketchupem lub musztardą. Ewa Wachowicz sięga po inne mniej typowe składniki. Poznajcie jej przepis

Jak zrobić kaszankę z grilla według Ewy Wachowicz?

Ewa Wachowicz rezygnuje z podsmażanej cebulki. W jej recepturze nie znajdziemy również ketchupu, musztardy ani innych sosów. Pojawia się natomiast wiele innych dodatków, które sprawiają, że kaszanka smakuje wyjątkowo.

Przepis: Kaszanka z grilla według Ewy Wachowicz

Ten przysmak z rusztu to świetna alternatywa dla klasycznych kiełbasek czy innych rodzajów mięsa.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • kaszanka
  • papryka żółta
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • kukurydza konserwowa
  • czosnek w zalewie z chili
  • pomidorki koktajlowe
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówUsuńcie gniazda nasienne z papryk. Pokrójcie je w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekrójcie na pół
  2. Przygotowywanie kaszanki na grillaKaszankę włóżcie do jednorazowej podłużnej foremki z folii aluminiowej, Dodajcie papryki, kukurydzę, pomidorki i czosnek. Dolejcie trochę zalewy z czosnku.
  3. Grillowanie kaszankiZawińcie wszystko w folię aluminiową i grillujcie przez około 20 minut.

Wskazówka: Warto, co jakiś czas sprawdzać stopień upieczenia kaszanki. To jak szybko będzie gotowa zależy między innymi od jej wielkości, a także mocy samego grilla.

Inne przysmaki idealne na grilla

Jeśli lubicie eksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki, sięgnijcie po przepis na grillowanego ananasa z przyprawami. Ten przysmak przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom. Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga dużego nakładu pracy. Wystarczy połączyć ze sobą cukier kokosowy, cynamon i kardamon. Obtoczyć kawałki ananasa w mieszance przypraw, a gotową przekąskę posypać skórką otartą z limonki.

Pamiętajcie też, że na grillu można położyć niemal wszystko. Nie musicie ograniczać się wyłącznie do kaszanki, kiełbasy czy karkówki. Warto również postawić na inne, niemniej smaczne produkty, na przykład:

  • ryby – pstrągi, łososie, dorsze itp.,
  • sery – feta, mozzarella, halloumi etc.,
  • warzywa – ziemniaki, pieczarki, pomidory, paprykę i wiele innych,
  • owoce – brzoskwinie, banany, gruszki, jabłka itp.,
  • artykuły wegańskie – między innymi tofu, czyli roślinny zamiennik tradycyjnego sera.

Czytaj też:
Ta sałatka idealnie pasuje do dań grilla i nie tylko. Zrobisz ją szybko z kilku prostych składników
Czytaj też:
Najprostsza marynata do mięsa na grilla, robię ją w 3 minuty. Koleżanki prawie wyrywały sobie przepis

Opracowała:
Źródło: ewawachowicz.pl, WPROST