Mieszam jajka, otręby i ten leki serek, a później smażę. W 10 minut mam śniadanie marzeń

Mieszam jajka, otręby i ten leki serek, a później smażę. W 10 minut mam śniadanie marzeń

Dodano: 
Omlety posypane cynaomen
Omlety posypane cynaomen Źródło:freepik/ autor: Freepik
Obłędnie puszysty i smaczny omlet przygotujecie, dodając do niego jeden szczególny składnik. To idealna propozycja na śniadanie dla wszystkich miłośników słodkich smaków. Sprawdźcie, jak go zrobić. 

Omlety to doskonały pomysł na śniadanie, ponieważ są szybkie w przygotowaniu i można nimi też porządnie zaspokoić apetyt, dzięki czemu będziemy mieć energię na cały poranek. Omlety są bogate w białko, co pomaga w utrzymaniu uczucia sytości przez dłuższy czas, przez co stanowią idealne paliwo na początek dnia. Można je podawać zarówno na słono, z dodatkiem warzyw, sera czy szynki, jak i na słodko na przykład z dżemem, jogurtem naturalnym i świeżymi owocami. Omlety to także świetny sposób na wykorzystanie pozostałości z lodówki, ponieważ można do nich dodać różnorodne składniki, które akurat mamy pod ręką. Jest to między innymi serek wiejski, który sprawi, że danie to dosłownie będzie rozpływać się w ustach.

Jak zrobić omlet z serkiem wiejskim? Prosty przepis

Taki omlet z serkiem wiejskim zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia. Co więcej, większość potrzebnych składników z pewnością znajdziecie w swojej szafce kuchennej lub lodówce. Podstawę stanowią oczywiście jajka i serek wiejski, ale warto dodać również otręby lub płatki owsiane – zawierają one dużo błonnika pokarmowego, który sprawia, że czujemy się dłużej syci. Warto również dodać do całości odrobinę cynamonu, który sprawi, że omlet będzie jeszcze bardziej aromatyczny.

Przepis: Omlet z serkiem wiejskim

Ten omlet jest obłędnie smaczny, puszysty i prosty w przygotowaniu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie składnikówNa początku zmiksujcie jajka z połową serka wiejskiego, otrębami, a także cynamonem.
  2. SmażenieRozgrzejcie olej kokosowy na patelni, a następnie wylejcie na niego przygotowaną masę jajeczną. Omlet smażcie z obu stron do momentu, aż będzie apetycznie zarumieniony.
  3. Podawanie omletaWyłóżcie omlet na talerz, posmarujcie pozostałą częścią serka wiejskiego. Następnie złóżcie omlet na pół i podajcie ze swoimi ulubionymi owocami.

Jeśli jesteście na diecie, to koniecznie spróbujcie przygotować fit omlet bananowy lub dietetyczny omlet z otrębami owsianymi.

Z czym podawać omlet na słodko?

Omlety podawane w wersji słodkiej stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych omletów. Ta opcja będzie idealnym wyborem dla osób lubiących słodkie smaki na początek dnia. Można je podawać z różnorodnymi dodatkami, takimi jak świeże owoce – na przykład truskawki, maliny, banany czy jabłka, które dodają świeżości i naturalnej słodyczy. Dodatkowo, do słodkich omletów pasują także posypki, syropy (klonowy, trzcinowy), a nawet bita śmietana czy jogurt grecki, które nadają im dodatkowego smaku i konsystencji. Chrupkości z kolei nadadzą posiekane orzechy włoskie, laskowe lub migdały. Możecie wykorzystać też różnego rodzaju kremy – na przykład czekoladowy lub toffi. Śmiało możecie dorzucić też suszone śliwki, morele lub rodzynki.

Czytaj też:
Superszybkie naleśniki robię bez grama mąki. Wystarczą 3 proste składniki
Czytaj też:
To najzdrowsze bułki, do koszyka wrzucam już tylko ten rodzaj. Sprawdźcie też, których się wystrzegać

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl