Te ekspresowe placuszki robię z 3 składników. To mój śniadaniowy hit

Te ekspresowe placuszki robię z 3 składników. To mój śniadaniowy hit

Dodano: 
Ekspresowe placuszki
Ekspresowe placuszki Źródło: Pexels / Coming Cats
Jak zachęcić rodzinę do jedzenia śniadań? Mam na to świetny patent. Gdy tylko bliscy zaczynają marudzić, przygotowuję ekspresowe placuszki z 3 składników. Nikt nie potrafi im się oprzeć.

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dostarcza energii potrzebnej do podjęcia nowych wyzwań, a jednocześnie sprzyja odchudzaniu. Gdy je pominiemy, zwykle przyswajamy w późniejszych godzinach więcej kalorii. Chętniej też sięgamy po różne niezdrowe przekąski, na przykład batony czy chipsy. Gdy moi bliscy chcą wyjść z domu bez śniadania, wyciągam asa z rękawa i sięgam po sprawdzony przepis na ekspresowe placuszki z 3 składników. Przepadają za nimi nie tylko dzieci.

Jak zrobić ekspresowe placuszki z 3 składników?

W recepturze na te placuszki nie ma nic skomplikowanego. Wystarczy wymieszać ze sobą trzy produkty – dojrzałe banany, mąkę i jajka. Najlepiej wybierać mocno dojrzałe owoce. Warto wykorzystać te z przebarwieniami na skórce. Mąkę pszenną możecie śmiało zastąpić orkiszową. Zawiera więcej minerałów i błonnika. Dlatego szybciej zapewnia uczucie sytości. Już kilka placuszków wystarczy, by zaspokoić głód.

Przepis: Ekspresowe placuszki z 3 składników

To świetna propozycja na śniadanie lub deser

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 3 banany
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówUmyjcie i obierzcie banany. Przełóżcie je do miski i rozgniećcie widelcem. Oddzielcie żółtka od białek. Żółtka dodajcie do miski z bananami, z białek ubijcie sztywną pianę. Możecie dodać do nich szczyptę soli, by przyspieszyć ten proces.
  2. Łączenie składnikówDo miski z bananami i żółtkami dodajcie mąkę i wymieszajcie całość. Powinna powstać jednolita masa. Następnie dodajcie do niej ubitą pianę z białek i bardzo delikatnie połączcie wszystkie składniki.
  3. Smażenie placuszkówPlacuszki smażcie na niewielkiej ilości tłuszczu na złoty kolor.

Wskazówka: Placuszki warto odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Rada: Placuszki możecie śmiało zabrać ze sobą do szkoły, pracy lub na uczelnię. Wystarczy spakować je do pojemnika i zabrać ze sobą garść ulubionych owoców. Pożywny i zdrowy lunch gotowy.

Z czym podawać placuszki z 3 składników?

Wybór dodatków zależy tak naprawdę wyłącznie od waszych upodobań. Możecie polać je syropem klonowym lub posypać cukrem pudrem. Dobrze smakują też w połączeniu z sosem czekoladowym albo konfiturą. Ja jednak najczęściej sięgam po jogurt typu greckiego i sezonowe owoce, na przykład truskawki. To pyszna, a zarazem zdrowa opcja.

Czytaj też:
Te minipankejki to deser idealny. Ucieszą się z niego nie tylko dzieci
Czytaj też:
Te placuszki to świetny pomysł na ekspresowy obiad. Zrobisz je z 3 prostych składników

Źródło: Odżywianie WPROST.pl