Tajska herbata orzeźwia i podkręca metabolizm. Zobacz, jak zrobić ją w domu

Tajska herbata orzeźwia i podkręca metabolizm. Zobacz, jak zrobić ją w domu

Dodano: 
Tajska herbata
Tajska herbata Źródło:P Phanuphong Thepnin / phanuphongthepnin
Kiedy upał daje się we znaki, każdy sposób na ochłodzenie jest na wagę złota. Gdy wysoka temperatura zaczyna mi mocno doskwierać, sięgam po tajską herbatę. Napój doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Przygotujecie go w kilka minut.

Tajska herbata cieszy się dużą popularnością w krajach azjatyckich. Można ją kupić na straganach i ulicznych stoiskach. Sprzedawcy prześcigają się w różnych sztuczkach, dążąc do przyciągnięcia uwagi klientów. Jedni stają na głowie, drudzy tańczą, a jeszcze inni wykonują rozmaite akrobacje. Chcą w ten sposób zyskać przewagę nad konkurencją. Nie trzeba jednak wyjeżdżać do Tajlandii, by cieszyć się smakiem tamtejszej herbaty. Możecie przygotować napój w domu. Podpowiemy wam jak to zrobić.

Jak zrobić tajską herbatę?

Przepis na tajską herbatę jest prosty i nie wymaga żadnych specjalnych przygotowań. W oryginalnej recepturze wykorzystuje się herbatę typu ceylon, ale możecie śmiało sięgnąć również po inne gatunki. Ważne, By był to produkt dobrej jakości.

Przepis: Tajska herbata

Napój doskonale orzeźwia i gasi pragnienie.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tajska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1,5 łyżki czarnej herbaty
  • 0,5 l wrzątku
  • 100 ml mleka skondensowanego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 gwiazdki anyżu
  • kilka ziaren kardamonu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie napojuZaparzcie herbatę. Powinna być mocna i aromatyczna. Przecedźcie napój, a przy przestygnie dodajcie do niego mleko, mleczko kokosowe, cukier i przyprawy.
  2. Podawanie napojuDo szklanki wrzućcie kilka kostek lodu. Wlejcie przygotowany napój. Na wierz połóżcie mleczko kokosowe lub kostkę lodu (opcjonalnie).

Wskazówka: Możecie śmiało modyfikować wskazany przepis zarówno jeśli chodzi o rodzaj użytych składników, jak i poszczególne proporcje. Wszystko zależy od waszych upodobań i preferencji smakowych.

Jakie właściwości ma tajska herbata?

Tajska herbata ma wiele cennych właściwości. Nie tylko orzeźwia i gasi pragnienie, ale wpływa też pozytywnie na przemianę materii. Usprawnia perystaltykę jelit, dzięki czemu może wspomóc proces zrzucania nadprogramowych kilogramów. Przyprawy takie jak anyż czy kardamon przyspieszają metabolizm i spalanie tłuszczu. Wykazują też silne działanie antyoksydacyjne. Niwelują stany zapalne. Zwalczają grzyby, bakterie i wspierają organizm w walce z infekcjami. Wzmacniają odporność. Dodatkowo spowalniają procesy starzenia.

Czytaj też:
Rozgniatam awokado, dodaję 3 składniki i piekę szybkie placuszki. Rodzina wyrywa je sobie z rąk
Czytaj też:
Te ekspresowe placuszki robię z 3 składników. To mój śniadaniowy hit

Źródło: Odżywianie WPROST.pl