Rozgniatam awokado, dodaję 3 składniki i piekę szybkie placuszki. Rodzina wyrywa je sobie z rąk

Rozgniatam awokado, dodaję 3 składniki i piekę szybkie placuszki. Rodzina wyrywa je sobie z rąk

Dodano: 
Rozgniecione awokado
Rozgniecione awokado Źródło:Canva/Katecat
Jaka jest najlepsza przekąska? Ta, którą robi się szybko i bez brudzenia rąk. Dlatego chętnie sięgam po awokado, z którego w bardzo krótkim czasie mogę wyczarować pyszną, a zarazem zdrową przegryzkę.

Placuszki z awokado cieszą się dużą popularnością nie tylko wśród moich bliskich, ale również znajomych. Wiodą prym na każdej imprezie. Nikt nie wierzy, że można je wyczarować z kilku prostych i łatwo dostępnych składników w mniej niż pół godziny. Za to każdy prosi o przepis. Zobaczcie, jak zrobić tę pyszną przekąskę krok po kroku. Pokochacie ją od pierwszego kęsa.

Jak zrobić placuszki z awokado?

Placuszki w zasadzie robią się same. Wystarczy połączyć ze sobą cztery składniki. Resztę „załatwi” piekarnik. „Sercem” tej przekąski jest awokado (smaczliwka wdzięczna). Dlatego warto zwrócić szczególną uwagę na jakość tego produktu. Dobre awokado musi być przede wszystkim dojrzałe. Jego miąższ powinien się delikatnie uginać pod naciskiem na skórkę i szybko wrócić do pierwotnego kształtu. Nie może być zbyt miękki. Warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną bardzo ważną kwestię – smaczliwkę wdzięczną należy przechowywać w lodówce.

Jak usunąć pestkę z awokado? To bardzo proste. Trzeba przekroić owoc na pół, a następnie wbić nóż w pestkę i poruszać nim w różnych kierunkach. Po kilku sekundach powinna ona sama „wyskoczyć” ze smaczliwki.

Przepis: Placuszki z awokado

To pyszna i zdrowa przekąska.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 1 awokado
  • 1 jajko
  • 100 g mozzarelli
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masyUsuńcie pestkę z awokado i wydrążcie miąższ. Rozgniećcie go widelcem. Dodajcie pozostałe składniki.
  2. Pieczenie placuszkówWyłóżcie blachę papierem do pieczenia. Nałóżcie na nią porcje masy i uformujcie placki. Z podanych składników powstaną dwa duże placki lub 4-5 mniejszych. Placuszki pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Wskazówka: Mozzarellę możecie zastąpić parmezanem

Jak wykorzystać placuszki z awokado?

Placuszki doskonale sprawdzą się jako samodzielna przekąska. Świetnie smakują w połączeniu z kleksem kwaśnej śmietany, sosem jogurtowym lub dipem czosnkowym domowej roboty. Możecie też wykorzystać je do przygotowania zdrowych i smacznych kanapek. Są świetnym zamiennikiem tradycyjnego pieczywa.

Jak zrobić te wyjątkowe awokadowe kanapki? Wystarczy położyć na placuszku kawałek sałaty, pomidora i inne ulubione warzywa (na przykład ogórka, rzodkiewkę, cebulę itp.), a całą kompozycję przykryć drugim placuszkiem.

Czytaj też:
Mieszam specjalną wodę i awokado. Wychodzi napój na odchudzanie z polecenia koleżanki modelki
Czytaj też:
Ten owoc pomaga schudnąć, ale też chroni przed problemami z sercem. Wystarczy 1 sztuka dziennie

Źródło: Odżywianie WPROST.pl