Dietetyczka wyjawiła mi przepis na sycące naleśniki. Są tak pyszne, że często do nich wracam

Dietetyczka wyjawiła mi przepis na sycące naleśniki. Są tak pyszne, że często do nich wracam

Dodano: 
Naleśniki z czerwonej soczewicy
Naleśniki z czerwonej soczewicy Źródło: Shutterstock / Raisa Lachoque
Pyszne naleśniki od dietetyczki sycą na bardzo długo. Wszystko za sprawą bogatego w białko ciasta i aromatycznego twarożku. Wykonanie jest banalne, a smak nieziemski. Sprawdź przepis.

Naleśniki można przygotować na wiele sposobów. Jednym z ciekawszych jest wykonanie ciasta bez mąki i nabiału. Gdy usłyszałam o takiej możliwości od dietetyczki, byłam zaintrygowana. Dowiedziałam się, że nie tylko uda się je usmażyć, ale też, że będzie ono obfitowało w białko i cenne składniki odżywcze.

Jak zrobić naleśniki od dietetyczki?

Sekretem pysznych naleśników, które sycą na długo, są dwa źródła białka. Dietetyczka zaproponowała mi przygotowanie ciasta z czerwonej soczewicy. Jego zrobienie wymaga jedynie namoczenia strączka i zblendowania go na gładką. Po usmażeniu naleśniki są smaczne i na tyle elastyczne, by utrzymać dowolny farsz. Co więcej, dostarczają mnóstwa korzystnych dla organizmów substancji m.in. żelaza, potasu i błonnika.

W propozycji od ekspertki nadzienie stanowi dwuskładnikowy twarożek doprawiony kminem rzymskim. Przyprawa ta świetnie podkreśla smak soczewicy, a jednocześnie sprawia, że staje się ona lżej strawna. W twarożku zaś jest mnóstwo cynku, witamin z grupy B i wspierających układ pokarmowy bakterii. Sięgnięcie po kolację w postaci takich naleśników ma zatem same korzyści.

Przepis: Naleśniki z czerwonej soczewicy z twarożkiem

Sycące naleśniki z czerwonej soczewicy z aromatycznym twarożkiem doprawionym kminem rzymskim są idealne na kolację.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Indyjska
Czas przygotowania
3 godz. 15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4

Składniki

Na naleśniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 500 ml wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Na twarożek:

  • 100 g twarogu półtłustego
  • 150 g skyru
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta na naleśnikiSoczewicę opłucz i odsącz. Przenieś do miski i zalej wodą. Pozostaw na 3 godziny. Wsyp sól, wymieszaj. Zblenduj całość na gładką masę.
  2. Przygotowanie aromatycznego twarożkuTwaróg pokrusz do miski. Dodaj skyr i połącz. Gładką masę dopraw kminem rzymskim, pieprzem i solą.
  3. Przygotowanie sycących naleśników od dietetyczkiNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Wylej porcję ciasta i smaż przez 2-3 minuty. Obróć, gdy masa wyraźnie się zetnie i podgrzewaj jeszcze przez 30 sekund. Czynności powtórz przy każdej smażonej porcji ciasta. Naleśniki wypełniaj twarożkiem i zawijaj jak lubisz.

Jak podawać naleśniki od dietetyczki?

Danie najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepłe. Jeśli chcecie je zabrać do pracy, polecam spakować farsz osobno i najpierw ogrzać ciasto, skrapiając je odrobiną wody, a potem złożyć pyszne sakiewki.

Możliwe modyfikacje sycących naleśników

Zamiast smażyć cienkie naleśniki, możecie przygotować gęstsze ciasto i zrobić niewielkie placuszki z soczewicy. Wystarczy, że przed zblendowaniem namoczonych strączków odlejecie chochlę wody. W tej opcji polecam dodać kmin rzymski również do ciasta. Można też pokusić się podanie takiej wersji naleśników do dietetyczki z duszonymi warzywami.

Czytaj też:
Kuzyn zaserwował mi holenderskie naleśniki. Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego
Czytaj też:
Fit naleśniki z płatkami owsianymi to najlepsze śniadanie. Robię je ekspresowo z 3 składników