Kuzyn zaserwował mi holenderskie naleśniki. Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego

Kuzyn zaserwował mi holenderskie naleśniki. Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego

Dodano: 
Holenderski naleśnik
Holenderski naleśnik Źródło:Shutterstock / irina2511
Każdy z nas zna smak polskich naleśników i większość uwielbia te placuszki. Dziś z okazji Dnia Naleśnika koniecznie spróbujcie holenderskich naleśników. Gwarantuję, że nie pożałujecie. Są pyszne i rozpływają się w ustach. Przepis dostałam od kuzyna.

Nazwa holenderskie naleśniki pochodzi od angielskich słów dutch baby pancakes, które w dosłownym tłumaczeniu znaczą tyle, co holenderskie naleśnikowe dziecko. Wbrew pozorom ten deser nie wywodzi się wcale z Królestwa Niderlandów. Najprawdopodobniej powstał w Stanach Zjednoczonych. Jedna kwestia nie ulega wątpliwości – nie sposób przejść obojętnie obok tych placuszków. Urzekają wyglądem i zapachem, a ich smak na długo zapisuje się w pamięci. Sprawdźcie sami.

Przepis: Holenderskie naleśniki

Te naleśniki świetnie sprawdzą się zarówno na deser, jak i na śniadanie. Są aromatyczne, puszyste i obłędnie pyszne.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 70 g mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 15 cukru
  • 10 g ekstraktu z wailii
  • 40 g masła
  • 30 ml soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie naleśnikówMleko, jajka, cukier i ekstrakt z wanilii ubijcie na gładką masę. Dodajcie mąkę. Połączcie wszystkie składniki i przelejcie ciasto przez sito.
  2. Pieczenie naleśnikówWstawcie patelnię do zimnego piekarnika i rozgrzejcie go do 180 stopni (włączcie, funkcję termoobiegu). Gdy osiągnie wymaganą temperaturę poczekajcie jeszcze 10 minut i wyjmijcie patelnię z piekarnika (koniecznie użyjcie rękawic). Rozprowadźcie równomiernie masło na patelni i  wylejcie na nią ciasto. Gorąca patelnię włóżcie z powrotem do piekarnika i pieczcie naleśniki przez około 20 minut.

Z czym podawać „holenderskie naleśniki”?

Holenderskie naleśniki można serwować z wieloma różnymi składnikami. Dobrze sprawdzają się m.in.: syrop klonowy, miód, jogurt, cukier puder, polewa czekoladowa lub owocowa oraz ulubione owoce (np. borówki, maliny, jagody, banany czy jabłka). Wszystko zależy tak naprawdę od waszej weny i preferencji smakowych. Jeśli jesteście na diecie i zależy wam na zrzuceniu nadprogramowych kilogramów, zrezygnujcie z tuczących sosów i dodatkowych porcji cukru. Postawcie na naturalne źródła słodyczy.

Przygotowanie „holenderskich naleśników” – wskazówki

Do przygotowania naleśników dutch baby wykorzystajcie naczynia, które równomiernie rozprowadzają ciepło (na przykład żeliwną patelnię). Pieczcie placuszki do momentu aż nabiorą złotobrązowego koloru. Jeśli nie macie piekarnika z termoobiegiem, nagrzejcie urządzenie do 200 stopni Celsjusza. Ciasto najpierw wyrośnie, a potem opadnie. To naturalne zjawisko i nie oznacza, że deser się nie udał. Warto robić go razem z całą rodziną. Wspólne gotowanie może sprawić wiele radości, zwłaszcza dzieciom.

Czytaj też:
Naleśniki z białymi szparagami. Przepis na sycące danie z sosem holenderskim
Czytaj też:
Japońskie naleśniki zrobiły furorę wśród moich znajomych. To poważna konkurencja dla „klasyki”

Źródło: Odżywianie WPROST.pl