Staram się nie marnować jedzenia. Dlatego, gdy zostanie mi ryż z obiadu, zawsze szukam sposobu, by ciekawie wykorzystać te resztki. Oczywiście można schować je do lodówki i przetrzymać do następnego dnia, ale wtedy zwykle nie są już tak smaczne. Znalazłam na nie lepszy patent – szybkie placuszki z 4 składników. Wszystkie produkty potrzebne do ich przyrządzenia z pewnością masz już w swojej kuchni.
Jak zrobić szybkie placuszki z ryżem?
Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy wymieszać ugotowany ryż z jajkiem, żółtym serem i przyprawami, a potem usmażyć powstałą masę na niewielkiej ilości tłuszczu. Jeśli wykorzystasz obiadowe resztki, uwiniesz się ze wszystkim w piętnaście minut. Możesz też podszykować ryż wieczorem, by zaoszczędzić czas podczas przyrządzania placuszków. Jeśli ci się zbytnio nie śpieszy, sięgnij po surowy ryż i ugotuj go na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warto przedtem przepłukać produkt pod bieżącą wodą, by pozbyć się nadmiaru skrobi.
Przepis: Placuszki z ryżem
Zrobisz je bardzo szybko z kilku prostych i tanich składników.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
Składniki
- 100 g ugotowanego ryżu
- 60 g żółtego sera
- 1 jajko
- pieprz
- sól (opcjonalnie)
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówZetrzyj ser na tarce o małych oczkach.
- Robienie masyWybij jajko do miski. Dodaj pozostałe składniki. Dopraw masę pieprzem i wymieszaj całość.
- Smażenie placuszkówNakładaj porcje masy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy. Smaż placuszki na złoty kolor z każdej strony.
Rada: Do przygotowania placuszków, wykorzystaj twardy żółty ser, na przykład cheddar, ementaler lub parmezan.
Wskazówka: Jeśli chcesz, możesz dodać do masy serowo-ryżowej również inne przyprawy. Dobrze sprawdzi się między innymi kurkuma. Uważaj, by nie przesadzić z ilością soli. Ryż i ser są już słone.
Z czym podać szybkie placuszki z ryżem?
Szybkie placuszki z ryżem możesz podać na wiele różnych sposobów. Świetnie komponują się z domowym sosem czosnkowym oraz pomidorowym albo jogurtowym dipem. Doskonale współgrają też z rozmaitymi sałatkami na bazie sezonowych warzyw, na przykład ogórków, pomidorów, cukinii, cebuli, marchewki, rukoli itp. Jeśli chcesz, by posiłek, był bardziej sycący podaj go z mięsnymi dodatkami (gulaszem, podsmażanym kurczakiem itp.). Placuszki dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Czytaj też:
To mój pomysł na pyszny obiad, który robi się sam. Wrzucam wszystko do naczynia i piekęCzytaj też:
Te ekspresowe placuszki robię z 3 składników. To mój śniadaniowy hit