Biorę 4 składniki i robię szybkie placuszki. To prosty sposób na pyszny „recykling” ryżu

Biorę 4 składniki i robię szybkie placuszki. To prosty sposób na pyszny „recykling” ryżu

Dodano: 
Placuszki z ryżem
Placuszki z ryżem Źródło: GI dinoforlena/Getty Images
Ugotowałaś przypadkiem za dużo ryżu i nie wiesz, co z nim zrobić? A może szukasz sposobu na wykorzystanie resztek z obiadu? Sięgnij po przepis na te szybkie placuszki z 4 składników. Nie wymagają wiele pracy, a smakują obłędnie.

Staram się nie marnować jedzenia. Dlatego, gdy zostanie mi ryż z obiadu, zawsze szukam sposobu, by ciekawie wykorzystać te resztki. Oczywiście można schować je do lodówki i przetrzymać do następnego dnia, ale wtedy zwykle nie są już tak smaczne. Znalazłam na nie lepszy patent – szybkie placuszki z 4 składników. Wszystkie produkty potrzebne do ich przyrządzenia z pewnością masz już w swojej kuchni.

Jak zrobić szybkie placuszki z ryżem?

Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy wymieszać ugotowany ryż z jajkiem, żółtym serem i przyprawami, a potem usmażyć powstałą masę na niewielkiej ilości tłuszczu. Jeśli wykorzystasz obiadowe resztki, uwiniesz się ze wszystkim w piętnaście minut. Możesz też podszykować ryż wieczorem, by zaoszczędzić czas podczas przyrządzania placuszków. Jeśli ci się zbytnio nie śpieszy, sięgnij po surowy ryż i ugotuj go na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warto przedtem przepłukać produkt pod bieżącą wodą, by pozbyć się nadmiaru skrobi.

Przepis: Placuszki z ryżem

Zrobisz je bardzo szybko z kilku prostych i tanich składników.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 60 g żółtego sera
  • 1 jajko
  • pieprz
  • sól (opcjonalnie)
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówZetrzyj ser na tarce o małych oczkach.
  2. Robienie masyWybij jajko do miski. Dodaj pozostałe składniki. Dopraw masę pieprzem i wymieszaj całość.
  3. Smażenie placuszkówNakładaj porcje masy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy. Smaż placuszki na złoty kolor z każdej strony.

Rada: Do przygotowania placuszków, wykorzystaj twardy żółty ser, na przykład cheddar, ementaler lub parmezan.

Wskazówka: Jeśli chcesz, możesz dodać do masy serowo-ryżowej również inne przyprawy. Dobrze sprawdzi się między innymi kurkuma. Uważaj, by nie przesadzić z ilością soli. Ryż i ser są już słone.

Z czym podać szybkie placuszki z ryżem?

Szybkie placuszki z ryżem możesz podać na wiele różnych sposobów. Świetnie komponują się z domowym sosem czosnkowym oraz pomidorowym albo jogurtowym dipem. Doskonale współgrają też z rozmaitymi sałatkami na bazie sezonowych warzyw, na przykład ogórków, pomidorów, cukinii, cebuli, marchewki, rukoli itp. Jeśli chcesz, by posiłek, był bardziej sycący podaj go z mięsnymi dodatkami (gulaszem, podsmażanym kurczakiem itp.). Placuszki dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Czytaj też:
To mój pomysł na pyszny obiad, który robi się sam. Wrzucam wszystko do naczynia i piekę
Czytaj też:
Te ekspresowe placuszki robię z 3 składników. To mój śniadaniowy hit

Źródło: Odżywianie WPROST.pl