Makłowicz ma niecodzienny patent na idealne naleśniki. Smakują lepiej niż te od Magdy Gessler

Makłowicz ma niecodzienny patent na idealne naleśniki. Smakują lepiej niż te od Magdy Gessler

Dodano: 
Naleśniki
Naleśniki Źródło: Pixabay / Irenna
Jak zrobić idealne naleśniki? Każdy ma na nie własny sposób. Swój patent zdradził też Robert Makłowicz. Jego trik zaskakuje. Kucharz nie dodaje do ciasta naleśnikowego wody i mleka. Zastępuje je innym produktem.

Tradycyjne naleśniki powstają na bazie mąki, jajek, oleju, a także mleka i wody. Robert Makłowicz – robiąc swoje placki – dokonuje śmiałych roszad w klasycznej recepturze. Wykreśla z niej dwa ostatnie składniki. W zamian sięga po inny, mniej oczywisty produkt. Te modyfikacje okazują się jednak bardzo dobrą zmianą. Dzięki nim placki są idealne. Puszyste i elastyczne, a jednocześnie chrupiące. Spora część osób, która wypróbowała już przepis znanego kucharza twierdzi, że jego patenty są lepsze nawet od trików Magdy Gessler.

Jak zrobić naleśniki bez mleka i wody według Makłowicza?

Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy zamienić mleko i wodę na maślankę, a następnie połączyć ją z klasycznymi składnikami, czyli mąką, jajkami i olejem. Przyda się też niewielka szczypta przypraw – cukru i soli. Wszystkie produkty trzeba dokładnie wymieszać. Potem można już smażyć porcje masy i nadziewać naleśniki dowolnym farszem.

Przepis: Naleśniki bez mleka i wody Roberta Makłowicza

Placki można wypełnić dowolnym farszem. To świetna propozycja zarówno na obiad, jak i na kolację.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
8

Składniki

  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • cukier
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masyWrzuć wszystkie składniki do miski i zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Ostaw gotowe ciasto na minimum 15 minut.
  2. Smażenie naleśnikówRozgrzej patelnię. Wylewaj na nią porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor.
  3. Podawanie naleśnikówGotowe naleśniki możesz wypełnić dowolnym farszem, słodkim lub słonym, i zawinąć.

Wskazówka: Dodatek oleju do ciasta sprawia, że nie trzeba już używać tłuszczu podczas smażenia naleśników. Jeśli chcesz uniknąć pękania placków, pamiętaj, by dobrze rozgrzać patelnię. Użyj naczynia z cienkim dnem i nieprzywierającą powłoką.

Rada: Idealne ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Jeśli masa wydaje ci się zbyt gęsta lub zbyt rzadka, dodaj do niej więcej mąki albo maślanki.

Czym nadziać naleśniki Makłowicza?

Naleśniki bez mąki i jajek świetnie komponują się zarówno ze słodkim, jak i słonym nadzieniem. Jeśli decydujesz się na pierwszą wersję, sięgnij po dżem, konfiturę lub twaróg. Jeżeli natomiast chcesz przygotować placki w wytrawnej odsłonie, postaw na farsz z podsmażanych pieczarek. Możesz też wykorzystać szpinak, fetę, podsmażanego kurczaka, paprykę lub inne warzywa. Tak naprawdę wszystko zależy od twoich preferencji smakowych. Naleśniki na słono najlepiej smakują na ciepło. Dlatego przed podaniem warto zapiec je w piekarniku lub podsmażyć przez kilka minut na patelni.

Czytaj też:
Te naleśniki bez mąki, mleka i jajek robię, gdy moja lodówka świeci pustkami. Przepis jest bardzo prosty
Czytaj też:
Dietetyczka wyjawiła mi przepis na sycące naleśniki. Są tak pyszne, że często do nich wracam

Opracowała:
Źródło: Robert Makłowicz