Purée ziemniaczane Strzelczyka to obłęd. Dzięki 2 prostym składnikom zyskuje o niebo lepszy smak

Purée ziemniaczane Strzelczyka to obłęd. Dzięki 2 prostym składnikom zyskuje o niebo lepszy smak

Dodano: 
Puree z ziemniaków
Puree z ziemniaków Źródło: Shutterstock
Purée ziemniaczane wcale nie musi być mdłe i nijakie. Udowadnia to Tomasz Strzelczyk. Znany kucharz dodaje do niego dwa proste składniki. Ten zabieg sprawia, że mdłe i nijakie kartofle nabierają charakteru. Gdy moja rodzina ich spróbowała, nie chciała nawet spojrzeć na purée w innej wersji.

Klasyczne purée powstaje na bazie ziemniaków, mleka i/lub śmietanki, masła oraz przypraw. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić ten zestaw składników o inne produkty. Jeśli nie masz pomysłu na „podkręcenie” smaku kartofli, to z pomocą przychodzi Tomasz Strzelczyk. Kucharz opublikował w sieci swój przepis na purée ziemniaczane. Jego propozycja zaskakuje smakiem. A wszystko za sprawą dwóch niecodziennych dodatków. Z pewnością masz je w swojej kuchni.

Jakie ziemniaki są najlepsze na purée?

Na purée najlepiej nadają się ziemniaki mączyste (typ C). Tego rodzaju warzywa doskonale sprawdzają się również przy robieniu pyz, placków ziemniaczanych czy idealnie miękkich kopytek. Sięgnij po odmiany takie jak na przykład Ibis, Gracja, Bursztyn, Tajfun, Bryza czy Gustaw. Cechuje je duża zawartość skrobi, czyli wielocukru. Podczas gotowania związek rozszerza się i żelatynuje. Dzięki temu purée zyskuje gładką i kremową konsystencję.

Jak zrobić purée ziemniaczane według Tomasza Strzelczyka?

Tomasz Strzelczyk wzbogaca swoje purée z ziemniaków o dwa niepozorne składniki – pora i musztardę. Ten prosty zabieg idealnie „podkręca” smak kartofli. Sprawia, że zyskują na wyrazistości, nie tracąc kremowej konsystencji.

Przepis: Purée ziemniaczane Tomasza Strzelczyka

Ten dodatek świetnie pasuje zarówno do warzyw, jak i różnego rodzaju mięs.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
4

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 150 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 por
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka musztardy, na przykład francuskiej
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie warzywUgotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedź je i poczekaj aż odparują. Umyj pora i drobno go posiekaj. Następnie podsmaż go na maśle. Nie trzymaj go na patelni zbyt długo. Powinien tylko lekko zmięknąć.
  2. Łączenie składnikówPodgrzej mleko z masłem w garnku. Gdy tłuszcz się rozpuści, dodaj gorące jeszcze mleko do ziemniaków. Wyrób wszystko tłuczkiem, dodaj pozostałe składniki i całość jeszcze raz wymieszaj.

Jak zrobić idealne purée ziemniaczane – przydatne wskazówki

Idealne purée powinno mieć gładką, aksamitną konsystencję. Osiągnięcie tego efektu nie sprawi ci większych trudności, jeśli będziesz przestrzegać kilku prostych zasad. Ważny jest nie tylko zakup odpowiedniego rodzaju ziemniaków. Duże znaczenie ma również wybór właściwego garnka do gotowania warzyw. Najlepiej sprawdzi się naczynie żeliwne, które doskonale rozprowadza ciepło. Rozchodzi się ono równomiernie po całej jego powierzchni, co sprawia, że zrobienie idealnego purée jest znacznie łatwiejsze.

Jeśli chcesz przygotować zdrowszą wersję tego popularnego dodatku, zamień masło na oliwę z oliwek. Zwykle wystarczą już 3-4 łyżki tłuszczu. W razie potrzeby można zwiększyć jego ilość. Warto pamiętać, że z purée ziemniaczanym doskonale komponują się też takie produkty, jak na przykład: seler, natka pietruszki, kolendra, szczypiorek czy jabłko.

Czytaj też:
Zrobiłam genialne ziemniaczki z przepisu Tomka Strzelczyka. Trik z blachą mnie zszokował
Czytaj też:
Tomek Strzelczyk pokazał, jak się robi prawdziwy żur. Spróbowałam i potwierdzam – jest bezkonkurencyjny

Opracowała:
Źródło: Tomasz Strzelczyk/Youtube