Ani sernik, ani makowiec. Na święta przygotuję to ekspresowe ciasto, które zachwyca smakiem

Ani sernik, ani makowiec. Na święta przygotuję to ekspresowe ciasto, które zachwyca smakiem

Dodano: 
Ciasto piernikowe z jabłkami
Ciasto piernikowe z jabłkami Źródło: Freepik
W tym roku, zamiast tradycyjnego sernika czy makowca, postawcie na coś szybszego, ale równie pysznego. Ekspresowe ciasto, które przygotujecie w mgnieniu oka, z pewnością zaskoczy waszych gości. Zobaczcie, jak je zrobić. 

Czas świąt to nie tylko chwile spędzone przy choince i wigilijnym stole, ale też intensywne przygotowania w kuchni. Nie każdy jednak ma czas i ochotę, by godzinami piec tradycyjne ciasta. Na szczęście jest sposób, by przygotować pyszny, domowy wypiek w ekspresowym tempie – wystarczy wykorzystać przepis na szybkie ciasto piernikowe z jabłkami. Ten prosty smakołyk nie wymaga użycia miksera – wszystkie składniki wystarczy połączyć łyżką lub rózgą, a efekt końcowy na pewno zachwyci waszych bliskich. Możecie je przygotować „na ostatnią chwilę”, wykorzystując składniki, które zazwyczaj macie w kuchni.

Jak zrobić błyskawiczne ciasto na święta? Prosty przepis

Aromaty cynamonu, kakao i przyprawy piernikowej wypełnią wasz dom świątecznym zapachem. Wilgotność ciastu zapewnią z kolei starte jabłka. Przygotowanie tego wypieku zajmie wam mniej niż pół godziny, a resztę czasu możecie poświęcić na inne świąteczne obowiązki – lub po prostu na relaks przy kubku gorącej herbaty.

Przepis: Ciasto piernikowe z jabłkami

To ciasto smakuje naprawdę wybitnie. Koniecznie spróbujcie je przygotować

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
371 w każdej porcji

Składniki

  • 120 ml jogurtu naturalnego (może być też jogurt grecki)
  • 2 jajka
  • 120 ml oleju roślinnego
  • 32 g cukru wanilinowego
  • 80 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 20 g przyprawy piernikowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jabłka

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie piekarnikaRozgrzejcie piekarnik do 180°C. Formę keksową wyłóżcie papierem do pieczenia lub wysmarujcie masłem i obsypcie bułką tartą.
  2. Mieszanie składnikówW dużej misce wymieszajcie mokre składniki: jogurt, jajka, olej i oba rodzaje cukru. Nie musicie ich ubijać, wystarczy rózga. W osobnej misce połączcie suche składniki: mąkę, kakao, cynamon, przyprawę piernikową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  3. Przygotowanie jabłekJabłka obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Możecie je też pokroić w drobną kostkę jeśli nie macie tarki. Ciasto będzie wtedy odrobinę chrupało.
  4. Połączenie składnikówDodajcie suche składniki i jabłka do mokrych składników. Wymieszajcie delikatnie łyżką – nie mieszajcie zbyt długo, wystarczy tylko do połączenia składników. Przelejcie ciasto do formy, wyrównajcie wierzch.
  5. Pieczenie ciastaPieczcie ciasto przez około 50 minut (do suchego patyczka). Odstawcie do ostygnięcia przed wyjęciem z formy.

Sprytne triki na szybsze pieczenie ciasta

Nie musicie być mistrzami cukiernictwa, by tworzyć wspaniałe wypieki. Kilka kuchennych trików ułatwi wam życie i sprawi, że przygotowanie ciasta stanie się jeszcze szybsze. Jeśli chcecie uprościć przepis na jakiś wypiek, zamiast pieczenia spodu wyłóżcie formę warstwą pokruszonych herbatników wymieszanych z masłem. Jako spód ciasta doskonale sprawdzą się też biszkopty lub groszek ptysiowy. W ten sposób możecie przygotować na przykład ekspresową karpatkę.

Genialny spód do ciasta możecie zrobić też z płatków owsianych, będzie nie tylko smacznie, ale też naprawdę zdrowo. Ciekawym patentem jest też wykorzystanie podprażonych orzechów zmieszanych z masłem i odrobiną cukru. Jeśli zależy wam na jeszcze szybszym przygotowaniu deseru, użyjcie ciasta francuskiego jako bazy. Wystarczy je rozwinąć, wyłożyć na formę i delikatnie podpiec.

Czytaj też:
Z trikiem Magdy Gessler ciasto kruche wychodzi mi idealnie. Szkoda, że wcześniej go nie zmałam
Czytaj też:
Ten szybki piernik robię z przepisu Ewy Wachowicz. Mało przy nim pracy, a każdy prosi o dokładkę

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl