Pierogi, kopytka i pyzy to klasyczne dania kuchni polskiej, które łączą w sobie prostotę, smak i niską cenę. Są sycące, łatwe do przygotowania i nie wymagają drogich składników, przez co są idealnym wyborem na domowy obiad. Pierogi można nadziać różnego rodzaju farszami, a w konsekwencji nie znudzą się zbyt szybko. Z kolei kopytka, delikatne kluski ziemniaczane, świetnie komponują się z sosem czy skwarkami, ale doskonale sprawdzą się też tylko jako obiadowy dodatek. Pyzy natomiast, miękkie i puszyste, doskonale smakują zarówno na słodko, jak i w wersji mięsnej. To jedzenie, które kojarzy się z domowym ciepłem i tradycją. Właśnie te potrawy najczęściej przygotowywały nasze mamy i babcie.
Jak zrobić pyszne i tanie kluski? Prosty przepis
Pyszny obiad wcale nie musi być czasochłonny. W błyskawicznym tempie możesz przygotować pyszne kluski, które przypomną ci czasy dzieciństwa. Co więcej, zrobisz je z zaledwie kilku składników, które zapewne masz w domu.
Przepis: Kluski z trzech składników
Te kluski to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 405 w każdej porcji
Składniki
- 2 duże jajka
- 250 ml kefiru
- 280 g mąki pszennej
Sposób przygotowania
- Mieszanie składnikówNajpierw wbijcie do miseczki jajko, dodajcie kefir oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszajcie – tak, by powstała jednolita masa. Możecie ją również delikatnie posolić. Ponownie dosypcie mąkę i wymieszajcie. Powtórzcie tę czynność kilka razy. Masa powinna być gęstsza od budyniu.
- Gotowanie klusekZagotujcie wodę w garnku. Zamoczcie w niej łyżkę i nabierajcie masę na kluski, a później kładźcie na wrzątek. Co jakiś czas mieszajcie kluseczki, a po jakichś dwóch minutach, gdy już wypłyną na powierzchnie – wyjmijcie je przy użyciu łyżki cedzakowej.
Jaki z czym podawać szybkie kluski?
Takie kluski można podawać na wiele sposobów – najczęściej jako dodatek do mięs i sosów. Świetnie smakują także z kefirem lub zsiadłym mlekiem – dodatki te nadają całej potrawie lekkości. Wspaniale smakują też jako samodzielne danie, podane na przykład tylko z sosem czy skwarkami. W niektórych domach serwuje się je również z duszoną kapustą lub grzybami.
Kluski „na słodko” to mniej popularna, ale równie smaczna opcja. Można je podawać na przykład z roztopionym masłem i posypane cukrem, cynamonem lub kakao. Świetnie smakują też z owocami, zwłaszcza duszonymi jabłkami, śliwkami lub konfiturą. Innym pomysłem jest podanie ich z twarogiem i miodem albo śmietaną. Jeśli jednak masz ochotę na więcej kuchennych eksperymentów, to koniecznie spróbuj przygotować łatwe i szybkie kluski z twarogu – smakują naprawdę świetnie.
Czytaj też:
Kopytka bez jajek wychodzą obłędne. Moja teściowa zamienia je 2 tanimi składnikamiCzytaj też:
W PRL były hitem, dziś Polacy o nich nie pamiętają. To proste i zdrowe danie to moje odkrycie