Polacy zajadali się tym daniem w czasach PRL-u. Jest tanie i szybkie, a smakuje każdemu

Polacy zajadali się tym daniem w czasach PRL-u. Jest tanie i szybkie, a smakuje każdemu

Dodano: 
Kotlety z ziemniaków
Kotlety z ziemniaków Źródło: Freepik
Zamiast po raz kolejny robić kotlety mielone – spróbujcie przygotować potrawę, która cieszyła się wielką popularnością w czasach PRL-u. Jest pyszna i przygotujecie ja „za grosze”.

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Są szybkie i łatwe do przygotowania, co sprawia, że często goszczą na naszych stołach. Do ich przyrządzenia wystarczy kilka składników – mięso mielone, jajko, bułka tarta i przyprawy. W ten prosty sposób można stworzyć pyszny posiłek, który będzie smakować całej rodzinie. Dzięki swojej prostocie i uniwersalności, kotlety mielone są uznawane za „klasykę polskiej kuchni”. Są doskonałym pomysłem na szybki, sycący i pyszny obiad. W czasach PRL-u mięso jednak nie było produktem łatwo dostępnym, a więc gospodynie często kotlety przygotowywały nieco inaczej niż obecnie.

Kotlety ziemniaczane to danie z czasów PRL-u

Kotlety ziemniaczane były popularnym daniem w czasach PRL-u, kiedy to w wielu domach kuchnia opierała się na prostych, taniutkich i łatwych do przygotowania potrawach. Ziemniaki, będące podstawowym składnikiem wielu dań, były często wykorzystywane do tworzenia sycących posiłków. Co więcej, takie kotlety ziemniaczane stanowiły doskonały sposób na wykorzystanie resztek ziemniaków z poprzednich dni.

Przepis: Kotlety ziemniaczane

Te kotlety są pyszne, sycące i banalnie łatwe w przygotowaniu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
141 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówNajpierw obierzcie ziemniaki, a następnie je ugotujcie w osolonej wodzie. Później przeciśniecie je przez praskę lub utłuczcie i odstawcie do wystygnięcia.
  2. Mieszanie składnikówPrzełóżcie ziemniaki do dużej miski, dodajcie jajko i posiekaną cebulę, a także mąkę, pieprz i sól. Później wyróbcie ciasto na jednolitą masę i uformujcie kotlety.
  3. Smażenie kotletówSmażcie kotlety z obu stron na rozgrzanym, głębokim tłuszczu.

Z czego jeszcze można przygotować kotlety?

Takie kotlety można również robić z innych warzyw, takich jak marchew, cukinia czy brokuły. Świetnie sprawdzi się też ciecierzyca czy soczewica, a nawet komosa ryżowa. Można je także przyrządzić z jajek – kotlety jajeczne są chyba jedną z najpopularniejszych alternatyw w naszym kraju dla kotletów mięsnych. Takie potrawy to doskonałe rozwiązanie dla dla wegetarian, ale też osób na diecie odchudzającej. Jeśli chcecie przygotować jeszcze bardziej niestandardowe kotlety, ale tym razem w „zastępstwie” schabowych – koniecznie zróbcie na przykład kotlety z boczniaków albo plastrów bakłażana. Jeśli macie ochotę na jeszcze więcej kuchennych eksperymentów – zróbcie fit kotlety z płatkami owsianymi.

Czytaj też:
To „norweski ziemniak”, o którym Polacy zapomnieli. Pomaga na odchudzanie, reguluje cholesterol
Czytaj też:
Mięso lepsze od schabu, a Polacy rzadko je przyrządzają. Zrobisz z niego wyśmienite kotlety

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl