Domowe, szybkie słodkości to świetny sposób na zaspokojenie chęci na „coś słodkiego”, gdy nie mamy czasu na przyrządzenie czasochłonnych wypieków czy innych deserów. Wtedy warto postawić na ekspresowe słodycze z prostych składników, które zazwyczaj mamy w domu. Przygotowanie takich deserów nie jest skomplikowane i doskonale poradzą sobie z tym nawet osoby, które nie mają doświadczenia w gotowaniu. Wystarczy kilka minut i odrobina fantazji, by stworzyć pyszne smakołyki, które będą idealnym poczęstunkiem na każdą okazję.
Jak zrobić mus kawowy z trzech składników? Prosty przepis
Domowy mus kawowy to doskonały pomysł na szybki i prosty deser, którym zachwyci się każdy miłośnik kawy. Przygotowanie go zajmuje dosłownie kilka minut, a efekt końcowy jest naprawdę świetny.
Przepis: Szybki mus kawowy
Ten mus smakuje obłędnie, a jego przygotowanie jest banalnie proste
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 378 w każdej porcji
Składniki
- 250 ml śmietanki 36 procent
- 150 g mlecznej czekolady
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Sposób przygotowania
- Rozpuszczanie czekoladyNajpierw w małym rondelku podgrzej śmietankę, jednak nie doprowadzaj jej do wrzenia. Połam czekoladę i wrzuć ja do miseczki, a następnie zalej gorącą śmietanką. Całość odstaw na około 5 minut – do momentu, aż kawałki czekolady się rozpuszczą. Całość wymieszaj, by nabrała gładkiej konsystencji. Dodaj kawę i ponownie wymieszaj całość.
- Chłodzenie masyMasę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę. Powinna być ona całkowicie schłodzona. Później przy użyciu miksera ubijaj ją, aż stanie się puszysta.
Jak udekorować mus kawowy?
Mus kawowy można podać w eleganckich pucharkach do deserów lub małych szklankach, ale dobrze będzie się też prezentować w ozdobnych miseczkach. Aby dodać mu odrobiny wyrafinowania, warto udekorować go bitą śmietaną, posypką z kakao lub startą czekoladą. Można także dodać kilka ziarenek kawy na wierzch. Dla jeszcze bardziej efektownego wyglądu, mus kawowy można udekorować drobnymi kawałkami czekolady lub przyprawić odrobiną cynamonu. Jeśli z kolei chcesz lekko przełamać jego słodki smak, postaw na owoce, na przykład porzeczki lub syrop owocowy. Całość warto udekorować też listkiem mięty. Tak przygotowany deser będzie zarówno smaczny, jak i bardzo apetyczny.
Do czego można wykorzystać mus kawowy?
Mus kawowy to deser, który doskonale smakuje „solo”. Świetnie sprawdzi się też jako nadzienie różnych ciast. Można go wykorzystać do przełożenia biszkoptu – w ten sposób stworzysz przepyszne ciasto warstwowe o intensywnym smaku kawy. Będzie idealny również jako nadzienie do bezy, która w połączeniu z kawowym musem stanie się jeszcze smaczniejsza. To też dobry dodatek na przykład do babeczek. Jeśli jesteś naprawdę wielkim fanem kawy, to koniecznie spróbuj przygotować tez koktajl kawowy.
Czytaj też:
To najgorsze, co można robić z jajkami. Przez to tuczą i tracą swoje cenne właściwościCzytaj też:
Szarlotka sypana Bosackiej to prawdziwy hit. Z jej zrobieniem poradzi sobie każdy