Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez kotletów mielonych. Ja również. Jednak nawet najpyszniejszy „klasyk” może się z czasem znudzić. Dlatego ostatnio postanowiłam wyjść poza utarte kulinarne schematy i nieco je urozmaicić. Nie miałam jednak pomysłu, jak się do tego zabrać. Na szczęście z pomocą przyszedł mi Karol Okrasa. Na stronie internetowej znanego kucharza znalazłam świetny patent na to, by „złamać” tradycyjny przepis na mielone i sprawić, że moi bliscy odkryją je na nowo. Eksperyment się udał, rodzina była zachwycona, a kotlety znikały ze stołu w mgnieniu oka. Jeden po drugim.
Jak zrobić kotlety mielone według Karola Okrasy?
Karol Okrasa wzbogaca masę mięsną o dwa dobrze znane wszystkim produkty. Mało kto dodaje je jednak do mielonych. Wielu osobom nie przyjdzie to nawet na myśl. A szkoda, bo dzięki tym składnikom kotlety zyskują znacznie ciekawszy smak. Stają się też bardziej soczyste i kleiste zarazem. Łatwiej można im nadać pożądany kształt. Sekretem przysmaków znanego kucharza jest połączenie suszonej żurawiny i masła orzechowego.
Słynny Kucharz ma też nietypowy sposób na przyrządzanie mielonych. Rozkłada mięso na desce, tak by utworzyć coś w rodzaju cienkiego placka (o grubości około 0,5 centymetra). Następnie układa na nim wykałaczki, a całość przykrywa kolejną warstwą mięsa. Tak przygotowane „kotlety” opieka na grillu. Ja postanowiłam jednak przyrządzić je w bardziej tradycyjny sposób i po prostu usmażyć na patelni.
Przepis: Kotlety mielone Karola Okrasy
Ten przepis to świetny sposób na to, by urozmaicić klasyczny, niedzielny obiad (i nie tylko).
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 5
- Liczba kalorii
- 423 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 150 g suszonej żurawiny
- 1 łyżka masła orzechowego
- szczypta grubo mielonego pieprzu
- sól
Dodatkowo:
- tłuszcz do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia mielonych
Sposób przygotowania
- Szykowanie masy na kotletyMięso mielone przełóż do miski. Dorzuć do niego posiekaną żurawinę, masło orzechowe i przyprawy. Wyrób całość na jednolitą masę.
- Formowanie kotletówZ masy formuj kotlety dowolnej wielkości. Każdy obtocz w bułce tartej.
- Smażenie kotletówKładź kotlety na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż z obu stron.
Rada: Jeśli chcesz, możesz włożyć wyrobioną masę mięsną do lodówki na godzinę. Dzięki temu nieco stężeje, a poszczególne smaki lepiej się „przegryzą”.
Z czym podać „orzechowe” kotlety mielone?
Karol Okrasa podaje swoje kotlety z sosem orzechowym i opiekanymi na grillu szparagami. Ja stawiam na bardziej klasyczne dodatki, czyli mizerię i ziemniaki. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by sięgnąć po inne produkty, na przykład sos grzybowy, sałatkę warzywną, ogórki kiszone etc. Wszystko zależy tak naprawdę od twojej inwencji twórczej i preferencji smakowych. Pamiętaj, by nie przesadzić zbytnio z ilością wykorzystanych składników. Czasem mniej znaczy lepiej.
Czytaj też:
Te herbaty działają na organizm jak tarcza. Dietetyk wskazuje najzdrowsze napary. Pijesz je?Czytaj też:
Tylko 3 orzechy dziennie. Ten superfood może wzmocnić twoją odporność i tarczycę