Lubię eksperymentować w kuchni, a kotlety mielone dają pod tym względem duże pole do popisu. Czasem wystarczy parę drobnych zmian w klasycznej recepturze, by zyskały nowy, lepszy smak. Wypróbuj przepis dietetyczki Dominiki Bauer. Dzięki niemu przygotujesz mielone w wersji „fit”. Są nie tylko mniej kaloryczne, ale też sycące, pyszne, lekkie i pełne cennych wartości odżywczych. A wszystko za sprawą kilku produktów, które z pewnością masz w swojej kuchni.
Jak zrobić kotlety mielone w wersji „fit”?
Sekretem tych dietetycznych mielonych jest połączenie trzech prostych składników – szpinaku, fety oraz pieczarek. Wystarczy dorzucić je do mięsa razem z jajkiem i przyprawami. To „trio” sprawia, że kotlety stają się bardziej soczyste. Zyskują też więcej wartości odżywczych. Warto pamiętać, że ser jest źródłem białka, które syci i usprawnia spalanie kalorii. Jego trawienie zmusza bowiem organizm do wydatkowania większych ilości energii. Z kolei szpinak dostarcza błonnika. On również wpływa pozytywnie na pracę przewodu pokarmowego. Hamuje uczucie głodu i reguluje perystaltykę jelit. Natomiast pieczarki obfitują w mikroelementy, między innymi potas, fosfor, magnez, witaminy z grupy B, a także witaminę D i selen. Są przy tym niskokaloryczne (100 gramów dostarcza około 22 kcal).
Przepis: Dietetyczne kotlety mielone
To klasyczne przysmaki w lżejszej wersji. Świetnie smakują i sycą na długo.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradcyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 117 w każdej porcji
Składniki
- 500 g chudego mięsa mielonego
- 80 g sera feta
- 40-50 g szpinaku
- 80 g pieczarek
- 1 jajko
- sól, papryka, czosnek
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka oliwy do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOczyść i posiekaj pieczarki. Umyj szpinak. Pokrój go na mniejsze kawałki. To samo zrób z fetą.
- Łączenie składnikówSer, szpinak i pieczarki dorzuć do mięsa mielonego. Zagnieć całość. Dodaj jajko, przyprawy i ponownie zagnieć. Uformuj niewielkie kotleciki.
- Smażenie kotletówUsmaż kotleciki na rozgrzanej pateelni.
Wskazówka: Dietetyczne kotlety mielone możesz też upiec. Wystarczy, że spędzą około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Z czym podać kotlety mielone w wersji fit?
Dietetyczne kotlety mielone z fetą, szpinakiem i pieczarkami świetnie komponują się z wieloma różnymi dodatkami. Dlatego możesz podać je na różne sposoby. Świetnie smakują w połączeniu z ziemniakami, ryżem czy kaszą (na przykład gryczaną czy jęczmienną). Nie zapomnij o sałatce z sezonowych warzyw. Możesz postawić na klasyczną mizerię ze śmietaną lub jogurtem. A jeśli szukasz czegoś bardziej oryginalnego, postaw na sałatkę z fetą, soczewicą i pieczoną marchewką. Nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po sos (czosnkowy, koperkowy, pomidorowy etc.).
Czytaj też:
Skyr, kvarg czy jogurt naturalny? Dietetyczka mówi jasno: ten wybór ma największy sensCzytaj też:
Nie masz czasu na gotowanie? Te 3 nowości z Żabki ratują figurę i smakują lepiej, niż myślisz