Te chrupiące kotlety bez mięsa smakują lepiej niż schabowe. Zrobisz je w 15 minut

Te chrupiące kotlety bez mięsa smakują lepiej niż schabowe. Zrobisz je w 15 minut

Dodano: 
Kotlety z cukinii
Kotlety z cukinii Źródło: Shutterstock / Ollphotograph
Chrupiące, złociste i lekkie. Smakują jak najlepszy comfort food, a przygotujesz je błyskawicznie. To danie bije klasyczne schabowe na głowę.

Zwrot „comfort food” pochodzi z języka angielskiego i w wolnym tłumaczeniu oznacza „jedzenie na pocieszenie”. Mianem tym określa się posiłki oraz produkty spożywcze, których spożywanie pozwala nie tylko na zaspokojenie potrzeb fizjologicznych, ale przynosi też pewien komfort psychiczny. Poprawia nastrój, budzi pozytywne emocje i przywodzi na myśl miłe wspomnienia. W ideę „comfort food” doskonale wpisują się te „kotlety”. Ich bazą jest jeden tani składnik. Nie zawierają ani grama mięsa, a smakują lepiej niż schabowe. Mają chrupiącą panierkę, złocisty kolor i wyjątkowy aromat. Co więcej, są szybkie w przygotowaniu – wystarczy kwadrans i trafiają na stół.

Jakie „kotlety” są lepsze od schabowych?

Te wyjątkowe „kotlety” to plastry cukinii w panierce. To lekkie warzywo ma neutralny smak i świetnie chłonie przyprawy. Dzięki temu idealnie nadaje się do obtaczania i smażenia podobnie jak klasyczne kotlety. Jednocześnie jest niskokaloryczne. Stugramowa porcja produktu dostarcza zaledwie około 17 kcal. Zawiera przy tym sporo białka i błonnika. Stanowi znacznie zdrowszy wybór niż mięso, nawet w tej wersji, którą dziś chciałabym ci zaproponować.

Przepis: „Kotlety” z cukinii

Sycą, świetnie smakują i są proste w przygotowaniu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
9
Liczba kalorii
160 w każdej porcji

Składniki

  • 1 cukinia
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej lub ryżowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 30 g twardego sera np. parmezanu

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówCukinię umyj i pokrój na plastry o grubości około 1 centymetra. Zetrzyj ser na tarce. Przygotuj trzy miseczki. W pierwszej wymieszaj mąkę z solą, do drugiej – wybij jajko i rozmąć je widelcem, w trzeciej – połącz bułkę tartą z serem.
  2. Panierowanie i smażenie cukiniiPlastry cukinii panieruj kolejno w mące i jajku. Powtórz tę czynność. Następnie każdy kawałek warzywa. obtocz w bułce tartej z serem. Smaż cukinię na rozgrzanej patelni na złoty kolor (z obu stron).

Z czym podawać „kotlety” z cukinii?

Plastry cukinii w chrupiącej, złocistej panierce doskonale komponują się z wieloma produktami. Najlepiej pasują do nich różnego rodzaju sosy, na przykład czosnkowy, jogurtowy, koperkowy, pieczarkowy czy pomidorowy. Możesz je zrobić na własną rękę lub kupić gotowe dipy w sklepie spożywczym lub supermarkecie. Pamiętaj jednak, by wybierać produkty wysokiej jakości bez sztucznych dodatków (barwników, stabilizatorów, emulgatorów, konserwantów etc.), a także dużych ilości soli i cukru. Im prostszy i krótszy skład danego artykułu spożywczego, tym lepiej. Jeśli chcesz możesz podać „kotlety” z cukinii razem z sałatką z sezonowych warzyw lub pełnoziarnistym pieczywem.

Czytaj też:
Ta kremowa pasta zastępuje mi smalczyk. Dietetyczka: zdrowa, sycąca i błyskawiczna
Czytaj też:
Ekspertka: wciąż wierzysz w te dietetyczne mity? Sprawdź, co naprawdę szkodzi twojej sylwetce

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl