Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę, a każdy będzie pytać o przepis. Lepsza niż u babci

Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę, a każdy będzie pytać o przepis. Lepsza niż u babci

Dodano: 
Szarlotka
Szarlotka Źródło: Unsplash
Chcesz, by twoja szarlotka była cudownie krucha i delikatna? Koniecznie skorzystaj ze sprawdzonego patentu. Wystarczy, że dodasz jeden składnik, a ciasto wyjdzie o niebo lepsze niż normalnie.

Szarlotka jest jednym z tych ciast, które królują na polskich stołach. Najczęściej przygotowuje się ją na kruchym cieście. Jednak nawet dobrze znane i sprawdzone przepisy można jeszcze bardziej udoskonalić. Okazuje się, że wystarczy mała zmiana, by było ono jeszcze lepsze i delikatniejsze w smaku, a do tego dłużej pozostało świeże.

Co dodać do kruchego ciasta na szarlotkę?

Wcale nie musisz rezygnować z pieczenia spodu na szarlotkę z babcinej receptury. Tak naprawdę wystarczy, że odrobinę ją zmodyfikujesz. Chodzi o dodanie octu jabłkowego. Nie martw się — jego smak nie będzie wyczuwalny w wypieku. Ten dodatek hamuje rozwój glutenu (który powstaje w cieście na skutek połączenia mąki z wodą). Dzięki temu ciasto wyjdzie kruche, a nie twarde i gumowate. Wpływa to też na lepszą strukturę wypieku, dzięki czemu jest również bardziej delikatne po upieczeniu.

Przepis: Szarlotka na kruchym cieście

Ten wypiek smakuje doskonale. Każdy w moim domu prosi o dokładkę

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz. 30 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
740 w każdej porcji

Składniki

Składniki na ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 225 g zimnego masła
  • ⅔ szklanki zimnej wody
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • kilka kostek lodu

Składniki na nadzienie jabłkowe:

  • ok. 1–1,2 kg jabłek (najlepiej kwaśnych)
  • 2–3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta kruchegoW dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło i posiekaj wszystko nożem lub użyj malaksera, aż masa zacznie przypominać kruszonkę.
  2. Dolewanie ocetuW osobnym naczyniu połącz wodę z octem jabłkowym i dodaj tyle kostek lodu, by całość miała objętość 1 szklanki. Stopniowo wlewaj płyn do suchych składników, mieszając do momentu, aż ciasto się połączy. Uformuj kulę, podziel ją na dwie części (jedna niech będzie większa), zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
  3. Robienie nadzieniaJabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki lub kostkę. Skrop je sokiem z cytryny, dodaj cukier, cynamon oraz ewentualnie mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj i odstaw na kilka minut.
  4. Pieczenie ciastaRozwałkuj większą część ciasta i wyłóż nią spód oraz boki formy. Na ciasto wyłóż nadzienie jabłkowe. Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj nią jabłka (możesz też pokroić ją w paski i ułożyć kratkę). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) i piecz przez około 50–60 minut, aż ciasto będzie złociste.

Ważne jest jednak, by wybrać właśnie ocet jabłkowy. Jest on delikatniejszy niż spirytusowy lub winny. Jego subtelny posmak dobrze komponuje się z jabłkami. Istotne jest również, żeby szarlotkę przygotować z konkretnych odmian owoców. Najlepsze będą: Szara Reneta, Lobo, Antonówka. Mają odpowiednią kwasowość, która balansuje słodycz ciasta.

O czym pamiętać, robiąc kruche ciasto?

Absolutną podstawą podczas przygotowywania kruchego ciasta jest użycie zimnego masła. Musi być ono mocno schłodzone, dlatego najlepiej wyjmij je z lodówki chwilę przed wykorzystaniem. Pamiętaj też, by używać prawdziwego masła, a nie margaryny (wpłynie to na jakość wypieku). Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo po dodaniu mokrych składników — jedynie do momentu, gdy da się z niego zagnieść kulę. W przeciwnym razie wyjdzie gumowate i niesmaczne.

Przed pieczeniem zawsze też schładzaj ciasto. Najlepiej zrobić to dwukrotnie — najpierw, gdy zagnieciesz je w kulę, a później, gdy rozwałkujesz i ułożysz już w foremce. Gdy robisz ciasto z soczystymi owocami, to najpierw podpiecz spód. Możesz też posypać go kaszą manną, która zabezpieczy go przed nasiąknięciem. Dobrym pomysłem jest również wykorzystanie triku Magdy Gessler na kruche ciasto, wyjdzie obłędne.

Czytaj też:
Najłatwiejsze kokosanki, jakie znam. Każdy myśli, że kupuję je w dobrej cukierni
Czytaj też:
Nie czekam, aż wyrośnie. Metoda cioci Krysi na puszyste ciasto drożdżowe zawsze się udaje

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl