4 fakty o niedoborze witaminy D
Witaminę D czerpiemy ze słońca
Ciało może wytwarzać własną witaminę D, ale tylko wtedy, gdy skóra jest wystawiona na działanie promieni słonecznych. Dla większości ludzi spędzanie zaledwie 5–30 minut na zewnątrz dwa razy w tygodniu wystarczy, aby organizm zsyntetyzował zdrowy poziom witaminy D. Słońce musi świecić na gołą skórę twarzy, rąk lub nóg, bez ochrony przeciwsłonecznej. Należy pamiętać, że wystawienie skóry na działanie promieni UVA i UVB przez dowolny czas może zwiększyć ryzyko uszkodzenia skóry i czerniaka.
Ale dla tych osób, które nie spędzają czasu na świeżym powietrzu, żyją z dala od równika, mają ciemną skórę lub używają kremów przeciwsłonecznych za każdym razem, gdy wychodzą, problematyczne może stać się wyprodukowanie tej samej ilości witaminy D. Dlatego też istnieją ludzie, którzy wymagają suplementacji witaminy D przez cały rok.
Niektóre produkty zawierają witaminę D
Oczywiście najlepiej byłoby przyjmować witaminę D z produktów spożywczych, jednak niewiele z nich ją zawiera. Wegetarianie i weganie, którzy jedzą mało produktów pochodzenia zwierzęcego, muszą upewnić się, że spożywają pokarmy wzbogacone witaminą D, uzyskują odpowiednią ekspozycję na słońce lub powinny po prostu rozważyć suplementację. Produkty, w których znajdziemy witaminę D, to:
- miecznik,
- łosoś,
- tuńczyk,
- wzbogacony sok pomarańczowy, płatki zbożowe i mleko,
- sardynki,
- wątróbka,
- tran,
- żółtko jaja.
Prawdopodobnie nie jest możliwe uzyskanie pełnej, zalecanej ilości witaminy D. Witamina D musi pochodzić z wielu źródeł, w tym z diety, światła słonecznego i czasami suplementów.
Istnieje duża szansa, że zmagasz się z niedoborem
Ekstremalny niedobór witaminy D zdarza się rzadko, ale jest możliwy. Jednak zwykły niedobór też będzie niebezpieczny w skutkach. Ludzie, którzy przestrzegają ścisłej diety wegańskiej lub mają alergie na mleko, są zagrożeni, ponieważ nie jedzą pokarmów (takich jak ryby , jaja i mleko) z naturalnie występującą lub dodaną witaminą D. Wiek i waga również odgrywają rolę niedoboru czynnika. W miarę starzenia się i osłabienia nerek, nerki mogą nie być w stanie przekształcić wystarczającej ilości witaminy D w aktywną formę, z której mogą korzystać nasze ciała. Otyłość może również prowadzić do niedoboru, ponieważ składnik odżywczy jest wypłukiwany krew przez tłuszcz.
Objawy niedoboru witaminy D mogą być nietypowe, mogą zmieniać się z biegiem czasu i są podobne do objawów wielu dolegliwości. Dlatego też niebezpieczne jest samodzielne zdiagnozowanie niedoboru witaminy D. Jeżeli wystąpi któryś z poniższych objawów, należy skonsultować się z lekarzem:
- bóle kości i podatność na złamania,
- osłabiona odporność organizmu,
- wyczerpanie, nawet z wystarczającą ilością snu,
- choroby przyzębia,
- wysokie ciśnienie,
- zmiana nastroju, lęki, depresja.
Suplementy mogą nie pomóc
Aby przyjmowanie suplementów faktycznie dawało efekty, dobrze jest indywidualnie dopasować dawkę. Inne zapotrzebowanie ma dziecko, inne kobieta po menopauzie, senior czy mężczyzna w sile wieku. Chociaż na opakowaniach suplementów diety musi znaleźć się dawkowanie preparatu, trzeba pamiętać, że informacje te są uogólnione. Najprawdopodobniej dawka ta jest bezpieczna i nie powinna prowadzić do przedawkowania. Pytanie jednak, czy jest wystarczająca, by wyrównać poziom witaminy D. Aby dowiedzieć się, jaką dawkę powinniśmy przyjmować, należy wykonać badania krwi, a z wynikiem udać się do lekarza internisty. To najlepszy sposób na dobranie odpowiedniej i bezpiecznej dawki suplementu diety z witaminą D. Ponadto warto pamiętać, że witamina D rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego ważne jest to, jak wygląda nasza dieta.Czytaj też:
Jesteś kobietą po pięćdziesiątce? Możliwe, że zmagasz się z poważnym niedoborem