Zwykle zielony koktajl przygotowuje się z mieszanki warzyw i owoców. Jednak ten przepis jest nieco inny. Wymaga tylko użycia wody i... młodego jęczmienia w proszku. Jednak nie jest to danie typu instant, które oszczędzając nasz czas, nadszarpuje zdrowie. W rzeczywistości jest to bardzo zdrowa mikstura – dlaczego tak jest?
Sekret młodego jęczmienia
Proszek z młodego jęczmienia staje się coraz bardziej popularny i wiele osób wprowadza go do swojej diety. Jest bogaty w witaminy i minerały: szczególnie witaminy z grupy B, witaminę C, a także beta-karoten, wapń, żelazo, magnez i cynk. Ma także mnóstwo aminokwasów, błonnik i chlorofil.
Jakie korzyści zdrowotne daje młody jęczmień?
- Zapobiega rozwojowi szerokiej gamy chorób wywołanych stresem oksydacyjnym – spowalniają procesy starzenia, ryzyko wystąpienia stanów zapalnych czy rozwoju raka.
- Przyczynia się do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.
- Użyteczne enzymy obecne w trawie jęczmiennej poprawiają jakość krwi, regulują trawienie i działają jako tonik odmładzający dla całego organizmu.
- Dzięki zawartości cynku, selenu i miedzi pomaga usunąć metale ciężkie z organizmu.
- Korzystnie wpływa na układ odpornościowy.
Przepis na koktajl z młodego jęczmienia w proszku
Składniki: 250 ml wody, łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia.
Sposób przygotowania: składniki połączyć i dobrze wymieszać. Pić bezpośrednio po przygotowaniu. Aby urozmaicić smak, można dodać odrobiną miodu.
Czytaj też:
10 najzdrowszych produktów na śniadanie. Jest w czym wybieraćCzytaj też:
6 napojów, które powinno się spożywać z umiarem. Nie chodzi tu o alkohol