To jeden z najzdrowszych owoców świata, ale nie każdy może go jeść!

To jeden z najzdrowszych owoców świata, ale nie każdy może go jeść!

Dodano: 
Sok z różowego grejpfruta
Sok z różowego grejpfruta Źródło:Shutterstock / Radachynskyi Serhii
Grejpfrut zawiera wiele cennych składników odżywczych, w tym duże ilości witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy, oraz glukarany – związki o działaniu przeciwnowotworowym. Nie wszyscy jednak mogą korzystać z dobrodziejstw tego owocu. Uważać muszą zwłaszcza osoby, które przyjmują leki na obniżenie cholesterolu.

Istnieje kilka odmian grejpfrutów: białe, żółte, różowe czy ciemnoczerwone. Każda z nich wykazuje prozdrowotne działanie, a do tego jest niskokaloryczna. Grejpfrut ma w składzie 92 proc. wody, tylko 52 kalorie i aż 4 g błonnika w 100 g. Badania potwierdzają, że jedzenie grejpfrutów wspomaga odchudzanie. W składzie tego owocu znajdziemy również: węglowodany (26 g), białko (2 g), a także witaminy: C, A oraz B1, oraz cenne pierwiastki jak np. magnez.

Prozdrowotne działanie grejpfrutów

Grejpfruty działają korzystnie na zdrowie, co udowodniono w licznych badaniach. Wykazują następujące właściwości:

Dlaczego nie wszyscy mogą jeść grejpfruty?

Chociaż grejpfruty są zdrowe, to okazuje się, że nie wszyscy mogą je spożywać. Dzieje się tak za sprawą zawartych w nich furanokumaryn. Są to substancje, które blokują rozkład cytochromu P450 – odpowiedzialnego za rozkład leków w wątrobie i w jelicie cienkim.

Jedzenie grejpfrutów a leki obniżające poziom złego cholesterolu

Badania wskazują, że zawarte w grejpfrutach furanokumaryny hamujące cytochrom P450, mogą być szczególnie groźne, dla osób przyjmujących statyny, które stanowią standard w leczeniu wysokiego poziomu „złego” cholesterolu. Okazuje się, że statyny w połączeniu z grejpfrutem lub popite sokiem z tego owocu mogą prowadzić do miopatii (choroby mięśni), drgawek, biegunki, świądu skóry oraz zaburzeń widzenia. Zależności te zostały opisane na łamach czasopisma „American Family Physican” w 2007 roku.

Grejpfrutów nie powinny jeść osoby przyjmujące też inne leki

Grejpfrutów nie powinny jeść również osoby, które leczą się na nadciśnienie, chorobę wieńcową oraz zaburzenia rytmu serca. Dotyczy to osób przyjmujących tzw. blokery kanału wapniowego: werapamil i diltiazem – leki zwalniające czynność serca oraz amlodypinę, nifedypinę i nimodypinę przepisywane na nadciśnienie. W połączeniu z grejpfrutem mogą one nadmiernie obniżyć ciśnienie, spowodować bóle głowy i przyspieszyć akcję serca.

Alergicy przyjmujący leki antyhistaminowe powinni wykluczyć z diety grejpfruty

Leki przeciwhistaminowe stosowane są przez osoby, które borykają się z różnego rodzaju alergiami. Pomagają między innymi przy zwalczaniu kataru siennego czy zapalenia spojówek. Ich lista jest długa, należą do nich leki zawierające cetyryzynę oraz loratadynę. Okazuje się, że połączenie tych leków z grejpfrutem może spowodować zaburzenie rytmu serca, nie należy więc łączyć ich przyjmowania z jedzeniem tych owoców.

Nie jedz grejpfrutów, jeśli stosujesz antykoncepcję

Okazuje się również, że złym pomysłem jest jedzenie grejpfrutów gdy przyjmujesz tabletki antykoncepcyjne. Istnieje wtedy możliwość wystąpienia niepożądanych skutków ubocznych, tj. biegunki czy ryzyka zakrzepicy. Jedzenie grejpfrutów nie ma jednak wpływu na skuteczność tabletek antykoncepcyjnych.

Czytaj też:
Stres oksydacyjny – co to jest? Poznaj przyczyny, objawy i zasady profilaktyki
Czytaj też:
Wysoki poziom cholesterolu leczysz statynami? Badania pokazują, że jest alternatywa