Sezon na truskawki w pełni. Czas zacząć jeść szypułki

Sezon na truskawki w pełni. Czas zacząć jeść szypułki

Dodano: 
Truskawki z cukrem
Truskawki z cukrem Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Polscy naukowcy opublikowali badania dotyczące wyrzucanej części truskawek. Czas zacząć jeść szypułki.

Czerwiec to miesiąc, kiedy sezon na truskawki jest w pełni. Na bazarach pojawiły się stoiska z tymi słodkimi owocami. W 2023 roku Polska znalazła się na 7. miejscu wśród producentów truskawek na świecie.

Jedzenie truskawek dostarcza organizmowi cennych substancji bioaktywnych. Znajdziemy w nich witaminę C, kwasy fenolowe, flawonoidy, antocyjany oraz m.in. żelazo, potas, fosfor, wapń i mangan.

Sezon na truskawki. Zalety jedzenia tych owoców

– Obecność związków bioaktywnych w truskawkach sprawia, że przypisuje się im liczne właściwości prozdrowotne – przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Wspomagają one także układ odpornościowy, zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego – powiedział TVP Info doktorant Szkoły Doktorskiej SGGW Radosław Bogusz.

– Dzięki obecności związków polifenolowych – takich jak kwas chlorogenowy i elagowy, kwercetyna czy kemferol – truskawki wykazują silne działanie przeciwutleniające, polegające na neutralizowaniu wolnych rodników. Tym samym mogą spowalniać procesy starzenia organizmu, wspierać pamięć i koncentrację oraz zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Regularne spożywanie truskawek odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych oraz neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona – dodał, wymieniając kolejne zalety jedzenia truskawek.

Mężczyzna podzielił się również wynikami najnowszych badań naukowców z SGGW i Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Badacze analizowali szypułki truskawek, zwykle wyrzucanych do kosza.

Szypułki. Dodaj je do smoothie

– Szypułki truskawek zawierają wiele cennych składników: błonnik, witaminę C, witaminę E, związki polifenolowe (takie jak kwas elagowy, kwas chlorogenowy, rutyna i katechina) oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które działają przeciwzapalnie i korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu – wymienił Bogusz.

– Obecne są w nich również luteina i beta-karoten – związki o silnym działaniu antyoksydacyjnym, odgrywające kluczową rolę w ochronie wzroku. Luteina gromadzi się w siatkówce oka, gdzie pomaga filtrować szkodliwe promieniowanie UV i niebieskie światło, natomiast beta-karoten, jako prekursor witaminy A, wspiera prawidłowe funkcjonowanie siatkówki oraz widzenie o zmierzchu – dodał.

– Szypułki można dodawać do smoothie, koktajli czy przygotowując pesto, ale także suszyć i wykorzystywać do naparów lub łączyć z innymi ziołami w kuchni – podał przykłady zastosowań doktorant.

Czytaj też:
Ten domowy oprysk z jodyny ratuje pomidory, ogórki i truskawki. Ogrodnicy nie chcą już niczego innego!
Czytaj też:
Zrób fit brownie z przepisu Anny Lewandowskiej. Wystarczy wymieszać składniki i upiec

Źródło: WPROST.pl / TVP Info