Te 5 produktów powinno pojawić się w diecie każdej kobiety

Te 5 produktów powinno pojawić się w diecie każdej kobiety

Dodano: 
Kobieta na diecie, zdjęcie ilustracyjne
Kobieta na diecie, zdjęcie ilustracyjne Źródło:Shutterstock
Dietetycy przekonują, że istnieją produkty, których włączenie do codziennego jadłospisu, będzie miało zbawienny wpływ na zdrowie u niemal każdego z nas. Nie powinno ich zabraknąć szczególnie w diecie kobiet.

Każdy z nas jest inny organizm, inną przemianę materii czy poziom odporności na choroby, dlatego niemożliwe jest ułożenie uniwersalnej diety, która przyniesie oczekiwane efekty u wszystkich. U jednych osób najlepiej sprawdzi się dieta ketogeniczna, u innych sirt a w przypadku jeszcze innych osób najlepszy efekty pojawią się po zastosowaniu diety niskowęglowodanowej, o niskim indeksie glikemicznym, diety samuraja czy paelo.

Dietetycy przekonują jednak, że istnieją produkty, których włączenie do codziennego jadłospisu, będzie miało zbawienny wpływ na zdrowie u niemal każdego z nas, również bez względu na to, czy jesteśmy weganami, wegetarianami czy regularnie spożywamy mięso. Chodzi o niektóre warzywa, jak i owoce czy produkty roślinne.

Zawierają one tak wiele witamin i minerałów oraz innych składników odżywczych, że ich regularne spożywanie przyczyni się nie tylko do poprawy ogólnego stanu naszego zdrowia, ale również może uchronić nas przed wieloma poważnymi dolegliwościami zdrowotnymi. Lekarze podkreślają, że spożywanie wymienionych przez nas pięciu produktów jest szczególnie ważne w przypadku kobiet. Specjaliści podkreślają, że nawet w przypadku osób, które mają problemy z utrzymaniem ścisłych zasad diety, spożywanie tych produktów z pewnością się opłaci i będzie miało zbawienny wpływ na nasze samopoczucie oraz stan naszego organizmu.

Tych produktów nie powinno zabraknąć w diecie żadnej kobiety

Pomidory

Pomidory to jedno z najczęściej spotykanych warzyw w polskiej kuchni. Wiele osób nie docenia jednak ich prozdrowotnych właściwości. Warzywa te nie tylko działają antynowotworowo i moczopędnie, ale też zapobiegają miażdżycy, wspomagają trawienie i poprawiają pracę układu nerwowego. Z badań wynika, że dzięki dużej zawartości witaminy C poprawiają odporność (nie należy ich łączyć z surowym ogórkami ze względu na enzym, który ją niszczy).
Ponadto są bardzo niskokaloryczne - 100 gramów pomidorów to zaledwie 18 kalorii. Mają też mnóstwo witaminy E i beta-karotenu, a także witaminy z grupy B, PP oraz K, która ma właściwości przeciwkrzepliwe. Pomidory dostarczają także żelaza, magnezu oraz wapnia.

Szpinak

Dla wielu osób szpinak kojarzy się wyłącznie z koszmarem z dzieciństwa. Tymczasem warzywa te mają bardzo silne działanie prozdrowotne. Szpinak zawiera wiele przeciwutleniaczy w postaci beta karotenu, luteiny i zeaksantyny, które wpływają korzystnie m.in. na wzrok. W liściach znajdziemy też wiele folianów oraz witaminy C, E, A oraz K.
Zawarty w szpinaku błonnik pokarmowy wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego. Spożywanie regularne szpinaku pozwala zwalczyć stres oksydacyjny i zmniejsza ryzyko miażdżycy czy nadciśnienia tętniczego. Przy tym szpinak jest niskokaloryczny w 100 gramach są zaledwie 22 kalorie.

Płatki owsiane

Płatki owsiane są idealnym źródłem wielu składników odżywczych m.n. błonnika pokarmowego, potasu, wapnia, magnezu oraz żelaza. Ponadto, zawierają rozpuszczalne w wodzie beta-glukany, które mają korzystny wpływ na gospodarkę węglowodanową i lipidową. Spożywanie płatków owsianych dobrze wpływa na działanie układu pokarmowego - błonnik reguluje pracę jelit.
Owsianki powinny także zagościć na stałe w menu osób, które mają podwyższony poziom cholesterolu, ponieważ w znacznym stopniu zmniejszają ilość wchłanianego cholesterolu do krwi. Warto dodać, że płatki owsiane zalecane osobom chorym na cukrzycę z uwagi na regulację gospodarki węglowodanowej. W 100 gramach surowych płatków jest 390 kalorii a gotowanych 60 kalorii.

Żurawina

Żurawina to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Te niepozorne czerwone owoce zawierają m.in. błonnik, wapń, potas, fosfor, żelazo, witaminy C, B1, B6 i E oraz bioflawonoidy i polifenole. Mają one właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne i chronią przed wieloma dolegliwościami. Żurawiny utrudniają przyleganie do błony śluzowej żołądka bakterii Helicobacter, a także działają na bakterie i drobnoustroje powodujące m.in. próchnicę czy powstawanie wrzodów.
Jedzenie żurawin zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. Osoby, w których diecie nie brakuje żurawin, mają znacznie częściej prawidłowe wartości ciśnienia tętniczego. Żurawina jest także stosowana w leczeniu pęcherza moczowego i nerek. 100 gramów zawiera 332 kalorie.

Siemię lniane

Siemię lniane są zaliczane do tzw. superfoods, czyli produktów o wyjątkowych właściwościach prozdowotnych. Te niepozorne ziarenka zawierają mnóstwo kwasów tłuszczowych omega-3 i doskonale wpływają na pracę serca oraz poziom cukru we krwi. Mają także silne właściwości przeciwzapalne. Wystarczy spożywać 1–2 łyżki siemienia lnianego dziennie, by zauważyć zbawienny wpływ siemienia lnianego na nasze zdrowie.
Zawarta w ziarenkach lignina SDG wzmaga przyrost masy kostnej i ma korzystne działanie na gospodarkę hormonalną kobiet. Z kolei sterole roślinne chronią przed wolnymi rodnikami. Siemię lniane ma także wiele minerałów m.in. wapń, mangan, miedź, cynk oraz selen i witamin takich jak E, K, C oraz witaminy z grupy B. Kaloryczność siemienia lnianego to 534 na 100 gram.
Czytaj też:
Dietetyk radzi: Te produkty mogą pomóc zmniejszyć bóle kręgosłupa

Źródło: Times of India