Polskie ciasto uznane za najlepszy deser serowy na świecie. W tyle smakołyki z Hiszpanii i Grecji

Polskie ciasto uznane za najlepszy deser serowy na świecie. W tyle smakołyki z Hiszpanii i Grecji

Dodano: 
Kawałek sernika
Kawałek sernika Źródło:freepik/ autor: Freepik
Międzynarodowy przewodnik kulinarny Taste Atlas opublikował niedawno nowy ranking najlepszych deserów serowych na świecie. Bezapelacyjnym zwycięzcą okazał się polski sernik.

Portal Taste Atlas publikuje recenzje potraw i restauracji. Tworzy też zestawienia najlepszych dań na świecie. Te klasyfikacje powstają w oparciu o głosy internautów, którzy przyznają jedzeniu oceny (od 1 do 5). Wygrywa przysmak z największą liczbą punktów. W rankingu najlepszych deserów serowych na świecie pierwsze miejsce zajęło jedno z polskich ciast.

Polski sernik najlepszy na świcie. Zwycięża w rankingu Taste Atlas

Tym razem serca internautów na całym świecie podbił polski sernik. Otrzymał 4,5 na 5 gwiazdek. Portal Taste Atlas tak opisuje nasz rodzimy przysmak:

Sernik wywodzi się z dawnych tradycji chrześcijańskich i żydowskich. Przyjmuje się, że powstał w XVII wieku. Najprawdopodobniej przepis na to ciasto przywiózł do Polski król Jan III Sobieski po zwycięstwie nad Turkami, które miało miejsce pod Wiedniem. Deser przygotowuje się z jajek, cukru i twarogu – czytamy na stronie internetowej serwisu.

Warto zwrócić uwagę na fakt, że nie istnieje jeden rodzaj sernika. Na przestrzeni lat powstało wiele różnych odmian tego deseru. Można go zrobić w wersji „na zimno” lub „na ciepło” i wzbogacić o rozmaite składniki, na przykład bakalie, pistacje, galaretkę owocową czy czekoladę. W Polsce dużą popularnością cieszy się między innymi sernik krakowski. Jego bazę stanowi maślany, kruchy spód, a znakiem rozpoznawczym jest charakterystyczna „kratka” utworzona z cienkich pasków kruchego ciasta. Do masy serowej dodaje się zwykle rodzynki i skórkę pomarańczową.

Najlepsze desery serowe na świecie

Polski sernik wyprzedził dwadzieścia cztery desery z całego świata. Na drugim miejscu w rankingu uplasował się rasamali. To przysmak rodem z Indii. W jego składzie znajduje się między innymi śmietanka, cukier, mleko i chhana, czyli ser paneer (twaróg wytwarzany z zakwaszanego krowiego mleka) o smaku kardamonu. Na podium znalazła się również sfakianopita. Ten tradycyjny kreteński przysmak, nadziewany białym serem serwatkowym przypomina nieco polskie naleśniki. Co ciekawe hiszpański sernik baskijski zajął dopiero szóste miejsce. Tymczasem w Polsce jego popularność rośnie.

Czytaj też:
Zielona słodycz od Matteo Brunettiego. Przepis na sernik pistacjowy bez pieczenia
Czytaj też:
Przepis na dietetyczny deser z mascarpone. Rozpieszczam się nim bez poczucia winy

Opracowała:
Źródło: Taste Atlas