Wątróbkę sól tylko w tym momencie. Wtedy wyjdzie cudownie mięciutka i soczysta

Wątróbkę sól tylko w tym momencie. Wtedy wyjdzie cudownie mięciutka i soczysta

Dodano: 
Wątróbka w naczyniu
Wątróbka w naczyniu Źródło: freepik/ autor: timolina
Jeśli lubisz jeść wątróbkę, jednak zawsze wychodzi nieco sucha, z pewnością jest to spowodowane popularnym błędem, który popełnia większość osób. Dotyczy on momentu solenia tej potrawy. 

Niektórzy nie lubią wątróbki, jednak większość z nas uważa ją za naprawdę smaczne danie. Jest ona bogata w żelazo, witaminy z grupy B oraz białko, dzięki czemu stanowi wartościowy element naszej diety. Można ją przyrządzać na wiele sposobów – smażoną z cebulą, duszoną w sosie, a także jako składnik pasztetów. Wątróbkę cielęcą, drobiową lub wieprzową przed obróbką często moczy się w mleku, aby złagodzić jej smak i poprawić konsystencję. Bardzo ważny podczas jej przyrządzania jest też odpowiedni moment dodania soli.

Błąd podczas przygotowywania wątróbki

Wątróbka, jeśli jej odpowiednio nie doprawimy, jest dość mdła w smaku. Naturalne jest więc też to, że dodaje się do niej sól. Jeśli jednak zrobi się to nieumiejętnie – wątróbka straci swoje walory, a dokładnie chodzi o jej soczystość. Bardzo ważne jest więc, by sól dodać w odpowiednim momencie. Choć większość osób o tym nie wie, to wątróbkę należy solić dopiero pod koniec jej przyrządzania, wtedy będzie naprawdę smaczna – mięciutka i soczysta. Sól wyciąga z tego mięsa soki, a w konsekwencji jest ona sucha i niesmaczna. Większość osób z przyzwyczajenia jednak robi to już na samym początku przygotowywania tej potrawy.

Dlaczego warto jeść wątróbkę?

Wątróbka to prawdziwa „bomba odżywcza”, która dostarcza organizmowi wielu cennych składników. Jest wyjątkowo bogata w żelazo hemowe, które jest najlepiej przyswajalne przez organizm i pomaga w walce z anemią. Zawiera również duże ilości witaminy A, wspierającej wzrok, skórę i odporność. Dzięki witaminom z grupy B (zwłaszcza B12) wspomaga pracę układu nerwowego i procesy metaboliczne. Dodatkowo jest źródłem białka, które jest niezbędne do budowy mięśni i regeneracji organizmu. Wątróbka to świetny wybór dla osób dbających o zdrową, zbilansowaną dietę.

Czytaj też:
Moja ciocia dodaje to do naleśników zamiast jajka. Zawsze wychodzą miękkie i elastyczne
Czytaj też:
Te kluski to pyszny i tani obiad. Zrobisz je w 10 minut, a smakują „jak u mamy”

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl