W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność polegającą na migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością – informuje Główny Inspektor Sanitarny. Chodzi o łopatkę sprzedawaną w internetowym sklepie ze sprzętem gospodarstwa domowego.
Szczegóły wycofywanego przez GIS produktu
GIS w swoim komunikacie podał szczegóły dotyczące produktu:
- Produkt: Łopatka kuchenna ażurowa nylonowa
- Numer partii:111.21.05.21
- Kod kreskowy:5205746135183
- Importer: NAVA SA 12 th klm O.N.R. Thessaloniki - Kilkis, GR 57008, Greece
Grupa Orion z Katowic podjęła decyzję o wycofaniu partii produktu z rynku. Proces wycofania produktu z rynku jest w toku. GIS apeluje, aby nie używać łopatki do gotowania. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności.
Czym są pierwszorzędowe aminy aromatyczne?
Pierwszorzędowych aminy aromatyczne (PAAs) to związki o działaniu rakotwórczym. Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem zaklasyfikowała większość z nich do grupy substancji potencjalnie kancerogennych. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne są powszechnie stosowane w syntezie barwników azowych przy produkcji niektórych tworzyw sztucznych, barwników i klejów. To surowce, które wykorzystuje się w produkcji opakowań i innych przedmiotów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Określone reakcje chemiczne powodują, że pierwszorzędowe aminy aromatyczne mogą migrować do żywności w ilościach przekraczających dopuszczalne limity.
Czytaj też:
Toksyczne i rakotwórcze substancje w żywności. Ekspert wyjaśnia, skąd się biorą i jak ich unikać