Te etykiety wprowadzają w błąd. GIS wycofuje produkty

Te etykiety wprowadzają w błąd. GIS wycofuje produkty

Dodano: 
Pasztet. Zdjęcie ilustracyjne.
Pasztet. Zdjęcie ilustracyjne. Źródło:Shutterstock / Tyrannosaurus Rex
To ważny komunikat dla alergików. Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu dwóch produktów, które – mimo że oznaczone jako bezglutenowe – zawierają gluten. To pasztet z królika i chipsy kukurydziane.

Pasztet z królika i solone chipsy kukurydziane są wycofywane z rynku. Oba produkty mają na etykietach błędną informację, że nie zawierają glutenu. Mimo to, podczas przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną badań, w konkretnych partiach prouktów ten gluten stwierdzono. Jak przypomina GIS w swoich komunikatach, spożycie produktów przez osoby z alergią na gluten, bądź jego nietolerancją, może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.

Jakie dokładnie produkty wycofuje GIS?

GIS w swoich komunikatach podaje szczegóły wycofywanych produktów.

  • Nazwa produktu: Chipsy kukurydziane solone, produkt bezglutenowy,
  • Numer partii:147.7,
  • Data minimalnej trwałości: 14.08.2023,
  • Producent: Sonko Sp. z o.o. Ryżowa 1 Bielany Wrocławskie, 55-040 Kobierzyce.
  • Nazwa produktu: Pasztet z królika 160 g, na etykiecie widnieje informacja „produkt bezglutenowy”,
  • Numer partii/ data minimalnej trwałości: 17.11.2022,
  • Producent: P.H.P. Tradycyjne Jadło Beata Lis, Górki 12, 63-000 Środa Wielkopolska, Masarnia Pomarzanowice, 62-010 Pobiedziska.

Kto nie może spożywać glutenu?

Warto pamiętać, że nietolerancja glutenu (celiakia) jest czym innym niż wrażliwość na gluten. Organizm osoby chorej na celiakię odpowiada reakcją immunologiczną na gluten zawarty w pokarmach i powoduje jego nieprawidłowe wchłanianie. Celiakia polega na nietolerancji białka obecnego w nasionach pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Gdy chory spożyje któryś z tych produktów, jego układ immunologiczny reaguje obronnie i pojawia się szereg różnych objawów. To na przykład uszkodzenia jelit, problemy ze skórą, ale też drażliwość i zmiany nastroju. Przeczytaj więcej na temat celiakii.

Czytaj też:
Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej
Czytaj też:
Najzdrowsze ciastka na świecie? Nad recepturą pracują naukowcy z Podkarpacia

Źródło: gis.gov.pl/zdrowie.wprost.pl