Popularna przyprawa wycofana z rynku. GIS alarmuje: może być toksyczna

Popularna przyprawa wycofana z rynku. GIS alarmuje: może być toksyczna

Dodano: 
Para na zakupach, zdjęcie ilustracyjne
Para na zakupach, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Freepik/gpointstudio
Główny Inspektor Sanitarny wydał pilny komunikat w sprawie jednej z popularnych przypraw. Produkt może zawierać niebezpieczną toksynę i poważnie zaszkodzić zdrowiu.

Główny Inspektor Sanitarny wystosował ostrzeżenie w związku z informacjami, jakie otrzymał poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach. Okazuje się, że belgijski podmiot LIMA NV pilnie wycofuje z rynku popularną sól. Sprawdź, czego nie należy spożywać i zobacz, czy masz skażoną przyprawę w domu.

Jaką przyprawę wycofano ze sprzedaży?

Komunikat Głównego Inspektora Sanitarnego dotyczy soli sezamowej. To popularna przyprawa, która budzi coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów. Można ją wykorzystać jako dodatek do ryżu, kasz, makaronów, warzyw, a także mięs. W oświadczeniu GIS zamieścił szczegółowe informacje na temat kwestionowanego produktu:

Nazwa produktu: Bio Gomasio Original

  • Numer partii: E36AESS2324243
  • Opakowanie: 225 G
  • Data minimalnej trwałości: 02/09/2025
  • Kraj pochodzenia: Belgia
  • Dystrybutor: LIMA NV. Groendreef 101, Aalter, 9880 Belgia
  • Dystrybutor w Polsce: Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofania soli z obrotu handlowego. O istniejącym zagrożeniu powiadomiono również firmę Bio Planet S.A. Przedsiębiorstwo przekazało stosowne informacje swoim odbiorcom.

Dlaczego sól wycofano z rynku?

Decyzja o wycofaniu soli sezamowej ze sprzedaży została podjęta z uwagi na możliwą obecność w produkcie niebezpiecznych związków, które zagrażają zdrowiu człowieka. Chodzi o toksyny Alternaria produkowane przez pleśnie z gatunku Alternaria, nazywane niekiedy również czarną pleśnią ze względu na swój specyficzny kolor. Ich spożycie może wywołać wiele różnych dolegliwości. takich jak na przykład bóle i zawroty głowy, trudności z oddychaniem, kaszel, ogólne osłabienie etc. „W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem” – apeluje Główny Inspektor Sanitarny.

Czytaj też:
Dietetyk radzi: dodaj to do maślanki. Cholesterol spadnie, a twój mózg wskoczy na wyższe obroty
Czytaj też:
Ten nietypowy dodatek to sekret idealnego rosołu. Poznaj go i gotuj jak najlepsi kucharze

Opracowała:
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny, WPROST
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl