Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży siemienia lnianego. Ta decyzja ma związek z wykryciem w produkcie zbyt wysokiego poziomu kwasu cyjanowodorowego. Jego stężenie przekracza najwyższe dopuszczalne normy ustanowione przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority – EFSA). Warto podkreślić, że kwas cyjanowodorowy występuje w nasionach lnu naturalnie.
Jakie siemię lniane wycofano ze sprzedaży?
Komunikat Głównego Inspektora Sanitarnego dotyczy kilku opakowań siemienia o różnych gramaturach. Wszystkie zostały jednak wytworzone przez tę samą firmę. Poniżej zamieszczamy więcej informacji na ich temat. Oto szczegóły:
Nazwa produktu: LEN ZŁOTY BIO
- gramatura opakowań: 200 g, 400 g, 500 g, 1 kg, 2 kg, 5 kg
- numery partii: 1600/xxxxxxx, 1677/xxxxxxx,
- daty minimalnej trwałości: 30.09.2025,
- kraj pochodzenia surowca: Mołdawia,
- producent: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
Producent siemienia lnianego natychmiast poinformował swoich odbiorców o konieczności wycofywania wadliwego produktu ze sprzedaży. Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
Dlaczego kwas cyjanowodorowy może być niebezpieczny?
„Zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego przy stwierdzonym w badaniach poziomie kwasu cyjanowodorowego nie można wykluczyć ryzyka dla dzieci, jeśli zmielone (rozdrobnione) siemię lniane jest spożywane w ilości zalecanej przez Europejską Agencję Leków (EMA). EMA zaleca spożywanie 10-15 g siemienia lnianego (całego lub rozdrobnionego) trzy razy dziennie w celu leczenia zaparć u dorosłych i młodzieży w wieku powyżej 12 lat” – czytamy w komunikacie udostępnionym przez Głównego Inspektora Sanitarnego.
Zatrucie kwasem cyjanowodorowym może mieć różny przebieg. (wszystko zależy od tego, jaka dawka związku dostała się do organizmu). Mogą mu towarzyszyć takie objawy jak na przykład oszołomienie, zawroty głowy, duszności, drgawki, a nawet utrata przytomności. W razie wystąpienia niepokojących symptomów należy natychmiast skontaktować się z lekarzem.
Czytaj też:
Dietetyk bije na alarm: te sosy z Biedronki rujnują zdrowie. Sprawdź, czy masz je w swojej kuchniCzytaj też:
Jesz takie śniadanie? Dietetyk ostrzega: przez to tyjesz, zamiast chudnąć