Jabłka w kuchni
Jabłka goszczą w polskiej kuchni od wielu lat. Są niskokaloryczne, dlatego zyskują uznanie wśród dietetyków, lekarzy i osób dbających o kondycję oraz figurę. Stanowią popularny składnik ciast, takich jak szarlotka. Używane i cenione są także w kuchni amerykańskiej, z której przywędrował do nas „apple pie”. Jabłkowe przetwory królują praktycznie nieustannie w spiżarniach i na stołach. Najczęściej jednak spożywane są na surowo, ponieważ takie zwykle po prostu smakują najlepiej. Przywodzą na myśl same pozytywne skojarzenia, ciepło, domowe ognisko.
Pewne anglojęzyczne powiedzonko głosi: „an apple a day keeps the doctor away”. Czy jednak rzeczywiście spożywanie jednego jabłka dziennieuchroni nas przed wizytami u lekarza? W ramach ogólnego zdrowego stylu życia – na pewno. Warto wiedzieć bowiem, że jabłka są skarbnicą zdrowia. Stanowią bogate źródło witamin, minerałów i innych ważnych dla naszego organizmu składników.
Jak wiele wiesz o tych owocach? Rozwiąż poniższy quiz i sprawdź swoją wiedzę!
Czytaj też:
Dziś Światowy Dzień Jabłka! Dlaczego warto sięgać po te owoce każdego dnia?Czytaj też:
Czy osoby chore na cukrzycę mogą pić soki owocowe?Czytaj też:
Masz w domu tylko jabłka? To nic! Podpowiadamy, jak zrobić najprostszy jabłecznik