Średniej wielkości jabłko pokrywa nawet 20 proc. dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka na błonnik. Oczywiście mowa o jabłku ze skórką, ponieważ to ona kryje w sobie najwięcej błonnika. Dzięki temu jabłko doskonale reguluje pracę jelit i poprawia metabolizm.
Zimowe zupy powinny sycić i rozgrzewać
W zimowe miesiące jedzenie zup jest bardzo ważne. Szczególnie jeśli mowa o sycących, ale jednocześnie lekkich zupach z warzyw. Gorący posiłek w tej postaci rozgrzewa, jest lekkostrawny i dodatkowo nawadnia organizm. Przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów jest dla wielu osób zimą problematyczne, a płynne posiłki w tym pomagają. Taka zupa to jednocześnie porcja warzyw (WHO zaleca, aby jeść minimum 400 g warzyw i owoców dziennie).
Do zimowych zup warto dodawać ziemniaki, które zawierają łatwo przyswajalne węglowodany. To dlatego jedząc zupy z ich dodatkiem, szybko poczujesz sytość. Dodatkowo ziemniaki są nieocenionym składnikiem kremowych zup – dzięki nim danie ma odpowiednią konsystencję i gęstość.
Jak zrobić zupę z jabłek i ziemniaków?
Podstawą zupy powinien być dobry bulion warzywny. Gęstość zupy możesz regulować ilością ziemniaków. Jeśli lubisz gęste zupy, dodaj ich więcej. Jabłka najlepiej upiec – nabiorą słodyczy i aromatu, który dodatkowo podkręci majeranek. Do jabłkowo-ziemniaczanej zupy można dodać także pieczony czosnek, pieczone białe warzywa, takie jak pietruszka, pasternak czy korzeń selera.
Do zupy jabłkowo-ziemniaczanej możesz dodać dowolne jabłka lub mieszankę jabłek. Dobrym wyborem będą kwaśne szare renety czy lekko winne szampiony.
Przepis: Zupa krem z ziemniaków i jabłek
Sycąca i pełna błonnika zupa wawrzywno-owocowa.
- Kategoria
 - Zupa
 - Rodzaj kuchni
 - Wegańska
 - Czas przygotowania
 - 30 min.
 - Czas gotowania
 - 20 min.
 - Liczba porcji
 - 1
 
Składniki
- 4 duże ziemniaki
 - 2 jabłka
 - 1 cebula
 - 1,5 litra bulionu warzywnego
 - gałka muszkatołowa, pieprz, sól
 - 2 łyżki oleju
 - łyżeczka majeranku
 
Sposób przygotowania
- Ugotuj ziemniaki, podsmaż cebulkęZiemniaki obierz, pokrój w kostkę i gotuj w bulionie. Pokrój cebulę i podsmaż na oleju.
 - Upiecz jabłkaZ jabłek wytnij gniazda nasienne, pokrój jabłka w kostkę. Posyp majerankiem i piecz w piekarniku ok. 15 minut.
 - Przygotuj zupęCebulkę i 3/4 jabłek (razem z sokiem, który powstał podczas pieczenia) dodaj do zupy. Gotuj chwilę i miksuj na gładko. Dopraw do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Podawaj udekorowane resztą pieczonych jabłek.
 
Czytaj też:
Pomysł na zdrowe drugie śniadanie. Zrób kanapki... jabłkowe!Czytaj też:
Co jest zdrowsze: jabłko czy banan? Wartości odżywcze owoców
